Motejlek: Savov má schopnosti, může ohrozit Mafru

středa, 23. ledna 2013, 10:18 Tisk MediaGuru

Podnikatel František Savov, vlastník vydavatelství Mladá fronta, může podle Miroslava Motejlka ohrozit společnost Mafra.

Podnikatel František Savov, vlastník vydavatelství Mladá fronta, má podle novináře Miroslava Motejlka, majitele webu Motejlek.com, velké schopnosti a může do budoucna ohrozit pozici mediální skupiny Mafra. „Vidím zřetelný tah a schopnosti u Františka Savova. Savov má několik aktiv, se kterými si může hrát a myslím, že Mafra se má na co těšit,“ uvedl na středečním setkání NetClubu, který pořádá server Lupa.cz. Očekává také, že Savov by mohl přijít s dalším deníkem. V současnosti už vydává ekonomický deník E15.

Motejlek také za katastrofální označil současné Hospodářské noviny, jejichž kompetenci považuje „za nulovou“. Negativně se podle jeho názoru na kvalitě deníku projeví odchod redaktorky Zuzany Kubátové. „V poslední době jsem si koupil pár výtisků HN, v každém druhém článku je faktická chyba,“ řekl účastníkům setkání Motejlek. Zuzanu Kubátovou a Janu Klímovou označil za kvalitní ekonomické novinářky. Obecně si přitom myslí, že novinářky-ženy jsou lepší než novináři-muži.

Otázkou podle Motejlka také je, jak se na chodu vydavatelství Economia, jehož kondici považuje za špatnou, projeví příchod majitele Zdeňka Bakaly a jeho manželky Michaely do představenstva firmy. Manželka Zdeňka Bakaly má přitom podle jeho názoru "strategie a vize, které manželovi chybí".

Trend zániku tištěných médií je podle Motejlka nevyhnutelný, a to proto, že tituly nejsou kvalitní. „Dobří novináři jsou špatně placení. Muselo by se něco změnit v hlavách manažerů,“ myslí si. Ze světových titulů dává největší šance na přežití deníkům Wall Street Journal a Financial Times.

Motejlek rovněž  zmínil, že žádnou strategii při zavádění svého webu neměl. „Za klíčový jsem vždy považoval obsah. Věděl jsem, jakou mám cílovou skupinu,“ řekl.

-mav-

Foto: Internet Info