Reklamní průmysl tlačí na Facebook a Amazon

úterý, 08. ledna 2013, 06:15 Internet & Mobil MediaGuru

Důvodem je nedodržování standardů ochrany soukromí. Reklamní agentury se obávají, že se do hry vloží zákonodárci.

Amazon a Facebook patří, co se týče internetové reklamy, k největším hráčům na americkém trhu. Přesto ani jedna z firem nedodržuje samoregulační pravidla, která si stanovil tamní reklamní průmysl.

Z tohoto důvodu teď na největší světový e-shop a globálně nejrozšířenější sociální síť začínají tlačit místní zadavatelé i reklamní agentury. Nechuť zmiňovaných firem připojit se k samoregulačnímu programu AdChoices, či vytvořit jemu obdobný standard, jim totiž způsobuje náklady navíc.

Kupříkladu síť Vivaki, do níž patří agentury skupiny Publicis (Digitas, Razorfish, Starcom Mediavest a ZenithOptimedia), musí kvůli zmiňovaným publisherům udržovat záznamy o všech kampaní, které se na těchto dvou stránkách kdy objevily.

Ty jsou nutné pro americkou Federální obchodní komisi. Podobná administrativa dále rozšiřuje riziko ohrožení soukromí a je navíc časově a finančně náročná. Dle velikosti kampaně je potřeba až dvacet hodin práce k vytvoření zprávy o tom, že byly standardy americké asociace Digital Advertising Alliance  (DAA) dodrženy.

Reklamní průmysl teď proto stupňuje tlak na zmiňované firmy z obav před tím, že se do diskuse vloží kongres a nastavená pravidla se ještě zpřísní. Program AdChoices, který využívají zadavatelé i v Evropě, nabízí uživateli například možnost zjistit, proč danou reklamu vidí, a rozhodnout se, zda se mu bude zobrazovat i nadále.

A zatímco Amazon je členem DAA, jen pravidla nedodržuje, Facebook v asociaci není vůbec.

-lmr-