Semantic Visions přesně odhadla výsledky voleb

úterý, 15. ledna 2013, 13:19 Aktuality MediaGuru

Společnost Semantic Visions, která se zaměřuje na oblast automatického porozumění textu a analýzy emočního náboje, přesně předpověděla výsledky prvního kola prezidentských voleb. Jako jediná ve své analýze předvídala, že do druhého kola postoupí Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg, a to na základě četnosti on-line článků a příspěvků na Facebooku, jejich citového zabarvení a dalších ukazatelů.

„Zatímco sociologické agentury favorizovaly před prvním kolem prezidentských voleb Jana Fischera a Miloše Zemana, naše společnost dokázala díky novým analytickým metodám správně určit pořadí kandidátů na prvních pěti místech. Upozorňuji, že s touto analýzou jsme přišli v době, kdy Karel Schwarzenberg měl dle všech ostatních průzkumů pár procentních bodů. Byli jsme první, kdo ho určil jako jednoho z favoritů,“ popisuje Jiří Prokeš, výkonný ředitel společnosti Semantic Visions.

Při českých prezidentských volbách využila společnost Semantic Visions stejnou metodiku jako při úspěšných předpovědích výsledků nedávných amerických prezidentských voleb či britských parlamentních voleb v roce 2010.  „O volebních výsledcích rozhoduje všeobecná známost osoby a její vnímání veřejností. U každého z kandidátů jsme tedy zkoumali celkový počet článků a zmínek v médiích a jejich emoční zabarvení.  Za období od 1. října 2012 do 1. ledna 2013 jsme tak zpracovali 375 880 článků z 1760 online zdrojů a 62 332 postů a komentářů z Facebookových profilů všech prezidentských kandidátů,“ vysvětluje Jiří Prokeš a dodává, že potřebná data z Facebooku poskytla firma Socialbakers.

-kch-