Prodeje Forbesu loni přes 12 tisíc, v lednu rekordní

neděle, 17. února 2013, 00:56 Tisk MediaGuru

Licenční magazín Forbes, který vychází déle než rok, zakončil rok 2012 s průměrným prodejem nad 12 tisíc výtisků.

Byznysový magazín Forbes se v loňském roce zařadil jen k několika málo titulům, kterým se v průběhu roku dařilo zvyšovat prodaný náklad. Od května loňského roku, kdy prodané náklady měsíčníku audituje ABC ČR, se průměrný prodej magazínu do konce roku mírně zvyšoval. V průměru se loni každý měsíc prodalo více než 12 tisíc výtisků časopisu (12 195). Dosažený výsledek je tak mírně nad plánem, který si Forbes při svém startu stanovil (cca 11 tis.). Magazín se opírá o silné předplatitelské jádro, které na konci loňského roku představovalo podle prosincových dat ABC ČR necelé 4 tisícovky (3799).  Monitorovaný inzertní objem měsíčníku Forbes představoval za celý rok 2012 necelých 46 mil. Kč.

Vývoj prodaného nákladu magazínu Forbes, V-XII/2012

Zdroj: ABC ČR

V letošním lednu zaznamenal Forbes nový rekord v prodejnosti, když číslo časopisu s grafickou obálkou „Buď lepší“ dosáhlo souhrnného prodeje přes 15 tisíc.

„Máme samozřejmě radost. Jen se nám znovu potvrzuje, že ukazovat svět ve všech barvách, a hlavně těch pozitivních, se vyplácí. Lidé si chtějí číst inspirativní příběhy,“ komentuje rekordní prodeje Petr Šimůnek,  šéfredaktor českého Forbesu.

Česká verze magazínu o byznysu a ekonomice vychází v Česku od listopadu 2011. Podle šéfredaktora Petra Šimůnka prodej Forbesu na českém trhu zatím překonává všechny plány vydavatelství Business Consulting & Media, které před českou mutací uvedlo edici na Slovensku. Časopis ve své české verzi přebírá 30 a ž 40 % obsahu z amerického a celosvětového vydání, přes pak 60 % tvoří zprávy z českého byznysu.

Forbes má k dnešnímu dni 24 mezinárodních mutací, posledním přírůstkem byl v září letošního roku Forbes Mexico. V USA vychází od roku 1917 a spolu s Forbes Asia a Forbes Europe má přes 5 milionů čtenářů. Server Forbes.com má měsíčně přes 30 milionů uživatelů.

-mav-