Seznam zvažuje prodej online reklamy přes RTB

pondělí, 18. února 2013, 16:18 Internet & Mobil MediaGuru

Lídr internetové reklamy v Česku sbírá informace pro rozhodnutí, zda se do RTB prodeje zapojit.

Společnost Seznam.cz, lídr tuzemské internetové reklamy, zvažuje, zda část svého reklamního prostoru nabídnout pro systém internetového reklamního prodeje RTB (real time bidding, aukce ploch v reálném čase). „Věříme, že se do budoucna může část display reklamy na českém internetu prodávat pomocí real time biddingu. V Seznamu si momentálně zjišťujeme potřebné informace, abychom se mohli rozhodnout, zda se do něj sami pustíme, či nikoliv,“ uvedl pro MediaGuru.cz manažer reklamy Seznam.cz Martin Picek.

V případě, že by se Seznam.cz pro RTB prodej rozhodl, šlo by po Centrum Holdings o dalšího významného tuzemského hráče, který by se do tohoto prodeje zapojil. Jak už jsme informovali, Centrum Holdings začala ve větší míře s prodejem přes RTB loni v září. Podle ředitele komerční divize Centrum Holdings Pavla Vopařila jsou zkušenosti s prodejem přes RTB velmi dobré. „Když porovnám příjmy na tisíc impresí z klikaček a z RTB, tak už dnes jsou v RTB přibližně osmkrát vyšší,“ uvedl v loňském rozhovoru.

Do RTB se zapojil také vydavatel regionálních deníků Deník, společnost Vltava-Labe-Press, resp. její dceřiná společnost MixMedia.

Technologie RTB umožňuje prodej displejových ploch v aukci v reálném čase, kdy se draží každá imprese banneru. RTB je nově se rozvíjející technologií a podle prognóz její podíl na prodeji online reklamy do budoucna dále poroste. Podle průzkumu eConsultancy využívalo v roce 2011 RTB celosvětově 44 % on-line vydavatelů, podíl RTB na obratu trhu s displejovou reklamou byl v USA podle dat IDC v roce 2012 kolem 17 %.

-mav-