Aktuálně.cz už stáhlo týdeník Agenda z webu

středa, 20. března 2013, 04:13 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Zpravodajský server Aktuálně.cz, který regoval na vznik týdeníku Agenda jeho zveřejněním zdarma, už titul ze svého webu stáhnul.

Zpravodajský server Aktuálně.cz, který se rozhodl reagovat na vznik nového zpravodajského týdeníku Agenda, z velké části postaveného na výběru a publikaci materiálů z jiných zdrojů, už týdeník ze svého webu stáhnul. Celý obsah časopisu, který se prodává za 20 Kč, totiž nabízel čtenářům na webu zdarma. Aktuálně.cz tak využilo stejného principu jako Agenda, upozornit tím chtělo na porušování etických principů.

Týdeník Agenda se poprvé objevil v prodeji v pondělí 18. března a u některých novinářů a vydavatelů, jejichž texty týdeník bez svolení přetiskl, vyvolal odmítavou reakci. Pochybnosti vzbudil i u některých právníků. Vydavatelství Sanoma Media Praha vychází z toho, že autorský zákon umožňuje použít cizí autorské dílo na základě zpravodajské licence. „My k tomu dodržujeme veškeré nutné podmínky," uvedla v úterý Sanoma.

„Redakce Aktuálně.cz se nechává tímto návodem inspirovat a zmíněný princip ‚časopisového agregátoru’‚ vám každý týden přiblíží jako zcela novou službu - interaktivní průvodce časopiseckým agregátorem. V unikátním technologickém provedení (digitální fotogalerie s možností sdílení a diskuze) a zároveň i s přidanou hodotou, že ‚se můžete proklikat’. Zdrojem (autorem) našeho produktu je časopis Agenda (podpisy autorů původního obsahu, který Agenda bez vědomí majitelů převzala, najdete přímo uvnitř jednotlivých obrázků)," uvedlo Aktuálně.cz při zveřejnění týdeníku v úterý 19. března.

Na koncept nového týdeníku Agenda rozhořčeně reagovali i zástupci některých médií prostřednictvím Facebooku. Na facebookovém profilu týdeníku se objevily dotazy, jak je možné články otisknout bez výslovného dovolení se oprávněné osoby.

Například Irena Cápová z časopisu Forbes napsala: „Jakým způsobem, když ne výslovným dovolením se oprávněné osoby, přebíráte články nebo jejich části z licenčních časopisů, kteří mají v tiráži výslovně napsáno, že je přebírání článků nebo jejich části bez výslovného souhlasu vydavatele a majitele licence zakázáno? Obáváme se totiž, že například americkému Forbesu se toto příliš líbit nebude, zejména ne ve chvíli, kdy za obsah cizích časopisů vybíráte peníze...a jen o autorský zákon tady bohužel vůbec nejde...“  Na její dotaz odpověděla redakce tím, že šlo pouze o tiskovou zprávu.

Marek Lutonský se zase ptal, jak je možné schovat se do citace dle autorského zákona s článkem z deníku E15: „Zeptám se tedy také. Co článek na straně 34? Jeho tři čtvrtiny jsou s výjimkou dvou slov v úvodu přesnou kopií našeho článku na E15.cz (jeho zdrojem je námi placená ČTK a další informace, které zjišťoval náš redaktor). Jen poslední dva odstavce jste vzali odjinud. Jste si jisti, že našich 2,5 tisíce znaků autorského díla schováte do citace dle autorského zákona?“

Redaktor Hospodářských novin Jindřich Šídlo na facebookový profil týdeníku Agenda rovnou napsal, že ho bude žalovat.

Zajímavé je na facebooku i vyjadřování podpory týdeníku, pro níž byla například použita citace Václava Sochora, šéfredaktora M&M. Její význam byl ale vytržením z kontextu podstatným způsobem změněn.

kliknutím zvětšíte

-mav-, -kch-