Babiš předstihl Bakalu v žebříčku nejbohatších

pondělí, 04. března 2013, 14:03 Tisk MediaGuru

Někteří podnikatelé, kteří ovlivňují i česká média, se objevují v novém žebříčku magazínu Forbes.

V žebříčku magazínu Forbes, který každoročně sestavuje žebříček nejbohatších lidí, se letos objevují čtyři podnikatelé, kteří působí v Česku. Vedle Petra Kellnera, Zdeňka Bakaly a Andreje Babiše, je to nově také podnikatel Karel Komárek.

Všichni čtyři zmiňovaní se v minulosti podíleli nebo v současnosti podílejí na podnikání v médiích v Česku.

Andrej Babiš, vydavatel regionálních týdeníků 5+2 dny, se s bezplatnými regionálními týdeníky rozjel v loňském roce, když v rozmezí několika měsíců pokryl milionovým nákladem celou republiku. Týdeníky vydává společnost AGF Media. Babiš letos poprvé předstihl Zdeňka Bakalu.

Bakalovi podle Forbesu uškodil pokles kurzu akcií NWR. Zdeněk Bakala je na mediálním trhu akcionářem společnosti BXR Media, která ovládá vydavatelství Economia (deník Hospodářské noviny, týdeník Ekonom a několik odborných titulů).

Kellner, který poprvé v žebříčku Forbes překročil hranici 10 miliard dolarů, a to díky několika úspěšně završeným transakcím a díky růstu skupiny Home Credit, prostřednictvím PPF vydával týdeník Euro a pokusil se vstoupit i na trh lokálních týdeníků Naše adresa. Ani jedno z médií už ale nevlastní – Naše adresa přestala vycházet a Euro patří v současnosti podnikateli Františku Savovovi, resp. vydavatelství Mladá fronta.

V médiích byl jistou dobu aktivní i Karel Komárek prostřednictvím vydavatelství Stanford (týdeník Profit). V současnosti je ale Profit rovněž ve vlastnictví vydavatelství Mladá fronta.

Podnikatelé působící v Česku v žebříčku nejbohatších magazínu Forbes 2013

Zdroj: Forbes

-mav-