ČRo Plus zahajuje, nechce vykrádat jiné okruhy

pátek, 01. března 2013, 11:03 Rádio MediaGuru

K moderátorům nové stanici ČRo Plus, která začíná vysílat 1. března od 16:00, patří i Barbora Tachecí či Petr Šimůnek.

Nová celoplošná stanice Český rozhlas Plus, která vzniká integrací stanic ČRo 6, Rádio Česko a Rádio Leonardo, zahájí vysílání v pátek 1. března 2013 od 16:00. Vysílat bude denně od 16:00 do 24:00. Posluchačům chce nabídnout analytickou publicistiku, komentáře, diskuse i interaktivní pořady. Přinášet chce také témata z oblasti vědy, techniky nebo historie. Sloganem je „Český rozhlas Plus – Víc než informace“.

„Chceme spojit tři tradice v jednu. Svobodka, BBC i Leonardo měly jasný profil a tuto velmi důležitou trojitou štafetu nyní ponese Plus,“ uvedl šéfredaktor ČRo Plus Daniel Raus. Dodal, že stanice se bude dál vyvíjet a rozšiřovat vysílání do denních časů.

Nová stanice ČRo Plus nechce podle ředitele Centra vysílání Ondřeje Nováčka duplikovat jiné okruhy Českého rozhlasu a nechce je kanibalizovat.

Vysílání nové stanice odstartuje magazín Leonardo, který tvoří proud reportáží, rozhovorů, zpráv z vědy, glos a kvízů a chce také využívat rozhlasového archivu. Na sobotu chystá redakce pořadu speciální vydání - Leonardo Plus, kde budou hosty známé osobnosti: Jiří Grygar a Petr Kulhánek. Posluchačům bude sloužit i web Leonardo, který nabídne všechny příspěvky a pořady o vědě vznikající v rámci Českého rozhlasu.

Na magazín Leonardo naváže každý všední den moderovaný proud rozhovorů, reportáží a komentářů s názvem Den podle. V něm budou v průběhu týdne hodnotit události Libor Dvořák, Ondřej Konrád, Barbora Tachecí, Lída Rakušanová a Petr Šimůnek.

Tradičnímu pořadu Názory a argumenty bude předcházet analytická reportáž Zaostřeno (od 18:00), který se chce ve 20 minutách věnovat především investigativním tématům. Od pondělí do pátku v 19:10 přijde na řadu kontaktní pořad o společenských tématech – Radiofórum, který má vycházet z dialogu mezi novináři, publikem a odborníky a být představitelem tzv. žurnalistiky 3.0. Posluchači se do něj mohou zapojit už před vysíláním na webu a sociálních sítích.

Od 1. března spouští Český rozhlas také novou jazzovou stanici Český rozhlas Jazz, která tak bude první jazzovou stanicí v českém éteru. Vychází ze stávajícího internetového streamu Eurojazz. „Je to obdoba naší digitální stanice D-Dur, ale pro jazzmany," řekl dramaturg stanice Petr Vidomus. Český rozhlas Jazz bude vysílat v časech od půlnoci do 16:00. Na internetu bude vysílat celodenně.

Český rozhlas také připravuje vysílání dětské stanice Junior v digitálních sítích.

-mav-