Demuth nekomentoval, že by Bakala mohl koupit Centrum

středa, 20. března 2013, 08:35 Internet & Mobil MediaGuru

Andreas Demuth, generální ředitel Centrum Holdings, byl hostem středečního setkání NetClub.

Středečním hostem pravidelných internetových diskusí NetClub, pořádaných serverem Lupa.cz, byl generální ředitel Centrum Holdings Andreas Demuth. V rozhovoru s Petrem Koubským hovořil o vývoji českého internetu, placeném obsahu, reklamních investicích a ekonomickém výhledu.

Horké téma, spočívající v otázce, nakolik je pravděpodobné, že by společnost Economia podnikatele Zdeňka Bakaly mohla koupit Centrum Holdings, přešel Andreas Demuth bez komentáře. Uvedenou možnost ani nepotvrdil, ani nevyvrátil.

Internetový obchodní model budoucnosti spatřuje dál především v reklamních příjmech. Neznamená to ale, že by v placený obsah nevěřil. „Placený model má budoucnost, to zpochybnit nelze,“ řekl účastníkům setkání Demuth s tím, že ale nevidí perspektivu ve zpoplatňování zpravodajství. „Zpoplatňovat lze komentáře a analýzy, nikoli zpravodajství,“ zmínil.

K projektu placeného obsahu Insider, který Centrum Holdings produkuje, uvedl, že jde o experiment, jehož cílem je nabídnout původní kvalitní žurnalistický obsah za příznivou cenu. Cíl projektu spočívá podle jeho slov v získání tří tisíc předplatitelů, v současnosti je Insider na polovině této cesty. „S projektem jsme spokojeni, vzniká stále více obsahu pro Insider. To je to, co čtenáři chtějí,“ přiblížil. Naznačil rovněž, že novináři, které Insider nedávno získal, nejsou spolupracovníky Centrum Holdings náhodou.

Centrum Holdings v tomto roce připravuje nový projekt internetového deníku StarDance, na jehož konci má být zcela nová verze digitálního deníku. Je ale otázkou, zda StarDance ve finále bude dalším deníkem Centrum Holdings v řadě, nebo integruje některý ze stávajících projektů.

Andreas Demuth rovněž věří v rychlý rozvoj aukčního prodeje reklamy v reálném čase (RTB), do kterého Centrum Holdings vstoupila a několikrát uvedla, že chce být průkopníkem tohoto prodeje na českém trhu. „Myslím, že i v Česku může být podíl RTB kolem 30 %, pravděpodobně to ale nebude dřív jak v roce 2015,“ odhaduje Andreas Demuth, který si celkově myslí, že schopnost vytvářet produkty a investovat do nich je na českém internetu vyšší než například ve Velké Británii.

-mav-