Lidé nevědí o reklamách ve vyhledávání

pondělí, 04. března 2013, 07:15 Internet & Mobil MediaGuru

Celých 41 procent uživatelů internetu neví, že Google do organických výsledků hledání přidává reklamy. Považují je za odkazy s nejkvalitnějším obsahem.

Čtyři z deseti internetových uživatelů nerozlišují mezi placeným a organickým  vyhledáváním. Co více – předpokládají, že první zobrazené odkazy jsou upřednostněny pro svou kvalitu. A to i přesto, že Google upozorňuje, že jde o reklamy související s vyhledávaným dotazem.

Na komerční odkazy zobrazené v rámci reklamního systému Adwords navíc spíše než na klasické výsledky vyhledávání kliká celých 81 dotázaných. Odhalil to průzkum výzkumné agentury Bunny Foot, která jej ve Velké Británii zorganizovala pro jednoho ze svých klientů z oblasti finančnictví.

Ta své závěry kromě konkrétního času stráveného na jednotlivých pozicích (viz tepelná mapa níže) staví na především na šetření, které provedla na obecné populaci pomocí metody skupinových rozhovorů.

Uveřejněná statistika je však v rozporu s analýzou, kterou vloni uveřejnila GroupM spolu s agenturou Nielsen. Ta totiž ukázala, že PPC reklama se na celkovém počtu prokliků na britském internetu podílí jen 6 procenty.

Na rozdíl první zmiňované studie však v tomto případě šlo o výzkum provedený kompletně v internetovém prostředí. Analyzováno v něm bylo 28 milionů provedených vyhledávání. Vyplynulo z něj, že demografickou skupinou, která na PPC reaguje nejčastěji, byli lidé v kategorii 55+. Na placené výsledky také častěji klikaly ženy.

-lmr-