Newsfeed Facebooku se změnil ve prospěch značek

pondělí, 11. března 2013, 00:32 Internet & Mobil MediaGuru

Obrázky ve vyšším rozlišení, revidovaný přístup k videu, nové možnosti filtrování. Facebook upravuje zobrazení novinek.

Uživatelé největší sociální sítě brzy zaznamenají změny v grafice proudu novinek. A nutno podotknout, že většina novinek, které Facebook minulý týden představil, se marketérům bude zamlouvat.

Zřejmě nejvýznamnější změnou je omezení důležitosti tzv. edgeranku, tedy algoritmu rozhodujícímu o tom, které příspěvky se ve streamu novinek udrží déle. Nově Facebook zavede separátní seznamy pro každý typ příspěvku – statusy, fotografie, videa či oblíbené stránky. Kvůli této změně lze očekávat fluktuace v dosahu a zapojení uživatele.

Facebook nově také zrovnoprávnil přístup k videu. Dosud spoty z některých zdrojů (např. Vimeo či YouTube) nebylo možné spouštět přímo v seznamu novinek, či byla snížena kvalita videa. V redesignu jsou tyto rozdíly odstraněny. Výrazně zvýšena je i kvalita náhledového obrázku.

A vyššího rozlišení se dočkávají také další typy obrazového obsahu – ať již fotografie přátel, či kontent pocházející z facebookových stránek zadavatelů. Nově se při interakci se stránkou totiž zobrazí i profilové fotografie. Značky, jež se vizuální stránkou svých profilů dosud příliš netrápily, by tento přístup nyní mohly zvážit. Podobně obrazově zajímavější ale budou také odkazy mimo Facebook.

Všechny zmiňované změny se týkají každé z platforem – stolních počítačů, tabletů, mobilní verze stránek i aplikací pro chytré telefony.

-lmr-