Seznam.cz napadli hackeři, stránky zčásti nefungovaly

úterý, 05. března 2013, 10:54 Internet & Mobil MediaGuru

Největší český server Seznam.cz v úterý dopoledne čelil podobným útokům jako zpravodajské servery v pondělí.

Server Seznam.cz napadli dnes dopoledne hackeři. Jeho internetové stránky částečně nefungovaly. Šlo o stejný typ útoku, kterému v pondělí čelily i některé české zpravodajské weby. Seznam.cz podle mluvčí Ireny Zatloukalové ale přišel na to, jak se takovému napadení ubránit. Jeho web by tak měl být pro většinu českých uživatelů už dostupný, uvedla zhruba v 11:30.

Problémy serveru se objevily okolo 09:00. Jeho webové stránky kolabovaly a nešly otevřít. Hackeři napadli server takzvaným DDoS útokem, tedy nejběžnější hackerskou metodou. Znamená to, že zahltí servery takovým množstvím dotazů, že v podstatě znemožní chod počítačových serverů, na nichž webové stránky běží.

„V současné chvíli došlo k odstřižení části přístupů na domovskou stánku Seznam.cz ze zahraničí. Naprostá většina českých uživatelů, kteří přistupují na Seznam.cz skrze peering NIX.CZ, by tak již v současné chvíli neměla mít žádné potíže," uvedla po 11:00 Zatloukalová. Server se prý snaží najít dlouhodobé řešení tohoto problému.

V pondělí útoku hackerů čelily některé české zpravodajské servery. Výpadky měly například weby iDnes.cz, Novinky.cz, IHNED.cz a E15.cz.