Tipy: Filmy o moci médií na festivalu Jeden svět

sobota, 02. března 2013, 08:43 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Letošní ročník dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět se také dotkne tématu mediální moci. Přinášíme filmové tipy.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který pořádá nezisková organizace Člověk v tísni, začne již příští týden, v pondělí 4. března. Ve své hlavní tematické kategorii se festival letos zaměřuje na otázky spojené se sílící intolerancí, rasismem a diskriminací. Své místo si však našla i sekce Moc médií, která představí filmy zkoumající nejen sílu i nebezpečí dnešní decentralizované komunikace na sociálních sítích, ale také její technologický náskok vůči tradičním médiím a tradičnímu vnímání reality.

Na programu tak je například americký snímek High Tech, Low Life od režiséra Stephena T. Mainga, který sleduje cestu dvou čínských blogerů po své zemi dokumentujících nezveřejněné nebo oficiálními médii zkresleně interpretované kauzy. Postupně přicházejí na to, jak obejít cenzuru a vyhnout se riziku pronásledování.

Další americký snímek Na titulní straně New York Times dává nahlédnout do srdce jednoho z nejvýznamnějších amerických deníků. Sleduje novináře při práce, na příkladech konkrétních situací a výrazných osobností deníku vykresluje kontext současných médií, kde řada tištěných titulů podléhá tlaku digitální konkurence.

Fenoménem hnutí Anonymous se zabývá dokument Příběh hacktivistů od Briana Knappenbergera, který se snažil zachytit „dospívání“ internetové komunity formované soubojem se Scietologickou církví, odplatami velkým firmám či podílením se na technické podpoře blogerů při obcházení blokací internetu v arabských zemích.

Film amerických dokumentaristek Jill Baeurové a Ronny Gradusové Sexy Baby reflektuje sexualizované zobrazování ženského těla médii včetně internetu a jeho působení na mladé lidi. Prostřednictvím tří odlišných osudů ukazují, jak jsou ženská měřítka krásy a přitažlivosti ovlivňována všudypřítomnými erotickými obrázky a videy umístěné na internetu.

Britský dokument Skutečná sociální síť popisuje, jak sociální sítě radikálně proměnily možnosti protestů na ulicích. První z protestů zorganizovaných na sociální síti se uskutečnil na konci roku 2010, kdy se britská vláda rozhodla zvýšit školné, což vyprovokovalo studenty k největším protestům za posledních 40 let.

Režisérka Barbara Millerová představuje ve svém švýcarském dokumentu Zakázané hlasy příběh tří žen, které kdyby se nenarodily v Íránu, na Kubě nebo v Číně, by pravděpodobně vedly poklidný život. I přesto se však rozhodly postavit se diktatuře a prostřednictvím svých blogů a sociálním sítí přinášet svědectví o životě v diktatuře.

Dokument slovenské režisérky Zuzany Piussiové Od Fica do Fica zachycuje vývoj kauzy Gorilla, která začala únikem tajného dokumentu Slovenské informační služby v prosinci 2011. Film odhaluje vliv médií v souvislosti se zveřejněním spisu a následně malou snahu novinářů informovat o vyšetřování a občanských protestech.

Dokument Revizionáři vykresluje na pozadí boje o slovíčka v budoucích učebnicích zákopovou válku mezi liberálními demokraty a ultrakonzervativci, kteří neochvějně zastávají teorii kreacionismu, podle něhož Zemi, lidi a vesmír stvořil Bůh. Na příběhu zubaře, učitele v nedělní škole a předsedy Texaské školské rady Dona McLeroye, dokumentaristé ukazují, jak rostoucí vliv kreacionistického učení zasahuje do všech sfér současné americké společnosti.

Promítané dokumenty budou tradičně doprovázet debaty s tvůrci a odborníky, připraveny budou i panelové debaty s mezinárodní účastí. Více informací najdete na zde.

-kch-