Zpravodajské servery v Česku čelily útokům hackerů

pondělí, 04. března 2013, 10:05 Internet & Mobil MediaGuru

Velké zpravodajské servery, jako je iHned.cz, Lidovky.cz či iDnes.cz, čelily technickým potížím. Staly se obětí útoku.

V pondělí 4. března se některé zpravodajské servery dostaly od ranních hodin do technických potíží, kdy byly nedostupné. Patří mezi ně iHned.cz, iDnes.cz, Lidovky.cz, Deník.cz a Novinky.cz. Po 11. hodině se situace začala zlepšovat, po poledni se stabilizovala a v odpoledních hodinách docházelo opět k výpadkům. Zřejmě šlo o hackerský útok.

Podle informací serveru Lupa.cz útok pochází  zřejmě z Ruska.

Jak uvedl server iHned.cz na svém Facebookovém profilu, podle prvních informací se zdálo, že servery někdo napadl.

„Důvodem byl pravděpodobně distribuovaný útok na naší infrastrukturu,“ vysvětlil Martin Mesršmíd, který ve vydavatelství Economia zodpovídá za nové technologie s tím, že vydavatelství na odstranění problému intenzivně pracuje. „Jde o DDoS útok,“ doplnil. To znamená, že servery jsou zahlcené požadavky z vnějšku. Proto ke zpravodajství využívá sociální sítě a sesterský server Volny.cz.

V článku pro iHned.cz uvedla jeho šéfredaktorka Lucie Tvarůžková, že bylo již podáno trestní oznámení: „Nyní už s jistotou můžeme říct, že šlo o plánovaný koordinovaný útok na velké zpravodajské weby v Česku. Nevíme, kdo za tím stojí ani co tím sleduje. Podáváme trestní oznámení a zároveň budeme řešit, jak riziko takových útoků v budoucnu co nejvíce eliminovat. Na druhou stranu je třeba přiznat, že se proti takovýmto velkým útokům brání velmi těžce.“

„Počítače posílají nesmyslné požadavky, které zahlcují naše servery. Lidé se tak nemohou dostat na naše stránky. V tomto případě to byly statisíce požadavků za sekundu," uvedl na stránkách iDnes.cz programátor webu Ivo Škola. Server dodává, že je to poprvé v historii iDnes.cz, kdy je útok hackerů úspěšný. Útokům údajně čelil už několikrát.

Technické problémy a nemožnost dostat se na jiné weby potvrdil i server Novinky.cz.

Od 11:30 se s výpadky potýkaly i servery vydavatelství Mladá fronta, například Živě.cz či E15.cz. Deník E15 se k výpadku vyjádřil i na svém Facebookovém profilu: „Webu E15.cz se dopoledne tyto útoky vyhnuly, ale teď se dostalo i na nás. Omlouváme se za dočasnou nedostupnost.“

K útoku se na svém FB profilu vyjádřilo hnutí Anonymous Czech, i když se k útoku vysloveně nepřihlásilo: „Média, která objektivně neinformují o událostech doma i v zahraničí, si nezaslouží fungovat, protože pak plní pouze funkci hlásné trouby daného režimu. Někoho patrně napadlo trochu kopnout do českého internetového zpravodajství. Snad se novináři vzpamatují a začnou psát o věcech, na kterých skutečně záleží. Třeba o tom, že v Americe bude povoleno využití dronů k bezpečnostním účelům bez jakéhokoliv omezení. Nebo o šmírovacích tendencích EU. Nebo o nepřetržitých atacích Izraele na Palestinu. Nebo o Bahrajnu, kde bylo nošení masky Guye Fawkese postaveno mimo zákon. Témat je hodně, takže novináři – nebuďte konformní, provinční a zbabělí. Jen a pouze novinář, který dělá svou práci, může pomoci šířit podstatné zprávy, které se tak mohou dostat k masám.“

Od tohoto příspěvku se v odpoledních skupinách hnutí Anonymous výslovně distancovalo s tím, že vyjadřuje názory a postoje jen jednoho jedince.

K útokům se doposud otevřeně nepřihlásila ani česká hackerská skupina Czechurity, která v prosinci loňského roku a následně minulý týden oznámila na Twitteru, že připravuje něco velkého.

-kch-