Vydavatelé spouštějí kampaň, vymezují se vůči televizi

úterý, 23. dubna 2013, 11:11 Tisk MediaGuru

Unie vydavatelů reaguje na situaci na trhu a zahajuje inzertní kampaň na podporu novin a časopisů s názvem Chytrá kampaň.

„Nemusíte platit miliony za televizní reklamu, máte jinou volbu“ zní motto nové kampaně, kterou na podporu tištěných titulů spouští Unie vydavatelů, největší tuzemské profesní sdružení vydavatelů tisku. Chytrá kampaň chce zadavatelům inzerce a mediálním agenturám sdělit, že reklamní kampaň se dá naplánovat chytře i bez televize. „Chceme upozornit na to, že existuje alternativa k televizní reklamě,“ zdůvodnil prezident Unie vydavatelů Jaromír Skopalík.

Dodal, že impulsem pro novou kampaň je aktuální situace na televizním trhu, kdy reklamní prostor na stanicích Prima Group je vyprodán, na stanicích Nova Group je dražší než loni a kdy televizní reklama se prodává přes povinné balíčky kanálů.

„Zaznamenáváme nespokojenost zadavatelů, kteří nechtějí respektovat balíčky, inzerenti vyčkávají, a to je příležitost pro razantnější využíti výhod tiskové reklamy,“ řekl prezident Unie vydavatelů na tiskové konferenci.

Kampaň, která odstartovala v úterý 23. dubna v celostátních denících, bude probíhat v novinách a v časopisech členů Unie vydavatelů, k dispozici je speciální microsite, která srovnává efektivitu tiskové reklamy s jinými mediatypy. Plánovaná je na dva měsíce, její ukončení může být variabilní podle výsledků kampaně.

Předseda Sekce deníků Petr Marek vyjmenoval výhody tiskové reklamy. „Nadále oslovuje 90 % obyvatel České republiky a přináší tak masivní zásah populace a vybraných cílových skupin. U printu se koncentrují afinitnější cílové skupiny a print umožňuje možnost volby,“ řekl Marek v reakci na povinnost televizních zadavatelů inzerovat v balíčcích.

Efektivita tiskové reklamy je pak doložena na příkladech kampaní bez využití televizního média a zásahu, kterého dosáhnou u vybraných cílových skupin.

Od roku 2003, kdy vydavatelé vystoupili proti plánovanému zvýšení DPH, jde o největší velkou společnou aktivitu vydavatelů na podporu svých médií. Další příklady najdete na microsite Chytrá kampaň.

-mav-