Burzovní událost: Bertelsmann prodával akcie RTL

středa, 01. května 2013, 06:59 TV MediaGuru

Prodej části akcií RTL Group byl největší nabídkou akcií v evropském mediálním sektoru za posledních osm let.

Akcie největší evropské televizní a rozhlasové společnosti RTL Group při svém úterním debutu na frankfurtské burze mírně klesly. Prodej jejich části byl největší nabídkou akcií v evropském mediálním sektoru za posledních osm let. Akcie prodávala německá mediální skupina Bertelsmann.

Začátkem dubna Bertelsmann oznámil, že prodá část svých akcií v RTL Group, a sníží tak svůj podíl na 75 procent z dosavadních 92,3 procenta. Největší komerční mediální skupina v Evropě získala prodejem 1,42 miliardy eur (36,6 miliardy Kč), které chce použít k rozvoji svých podnikatelských aktivit.

Akcie RTL na počátku obchodování klesly pod emisní cenu 55,50 eura. Odpoledne se jejich kurz pohyboval se ztrátou 1,2 procenta kolem 54,85 eura. Evropské akcie dnes celkově mírně rostou, index mediálního sektoru ale oslabuje.

Emise akcií RTL je dokladem oživování emisní aktivity v Evropě i ve světě. Mezi investory se po loňském útlumu, vyvolaném politickou a ekonomickou nejistotou, navrátila důvěra. Globální hodnota nových emisí akcií v prvním čtvrtletí vzrostla o 24 procent.

Prodej akcií RTL je v mediálním sektoru největší takovou akcií od nabídky akcií italské skupiny Mediaset z roku 2005. Tato nabídka vynesla 2,1 miliardy eur, uvádějí záznamy agentury Thomson Reuters.

RTL má své akcie na burze již déle, bylo jich ale tak málo, že firma se přes svou velikost nedostala ani do frankfurtského indexu středně kapitalizovaných firem. Díky nynější emisi se ale RTL zřejmě do tohoto indexu začlení. Podle Reuters by se tak mohlo stát v září, kdy operátor frankfurtské burzy Deutsche Börse plánuje pravidelnou revizi svých indexů.

Německá společnost RTL provozuje 41 televizních kanálů a 34 rozhlasových stanic v deseti evropských zemích. Její zisk loni klesl o 13,2 procenta na 690 milionů eur, příjmy však stouply na rekordních téměř šest miliard eur.