Vydavatelům pomáhají akvizice, Ringier stále nejsilnější

pátek, 17. května 2013, 12:35 Tisk MediaGuru

Z hlediska počtu čtenářů, které svými tituly vydavatelé oslovují, zůstává nejsilnější Ringier Axel Springer.

Převážně díky akvizicím se daří největším tuzemským vydavatelům udržovat podíly na trhu. Za poslední rok se počet čtenářů, které vydavatelé svými tituly oslovují, snížil u všech pěti nejsilnějších vydavatelů. Vyplývá to z nových dat výzkumu čtenosti Media projekt za období posledního loňského a prvního letošního čtvrtletí ve srovnání se stejným obdobím o rok dříve.

Nejsilnějším vydavatelstvím stále zůstává Ringier Axel Springer CZ s celkovým počtem 3,7 mil. čtenářů (podíl 16 % na čtenářském trhu). Přestože velkým vydavatelům se čtenost snižuje, v udržování tržního podílu jim pomáhají akvizice. Bauer Media tak např. díky získání vydavatelství Stratosféra (dnes Bauer Media Praha) kompenzuje meziroční snížení celkového zásahu, Burda Praha si do celkového výsledku může připočítat dřívější vydavatelství Hachette Filipacchi 2000 (dnes Burda Media 2000), mediální skupině Mafra pomáhá meziroční nárůst čtenosti deníku Metro, který Mafra vlastní.

Mezi skokany roku se ve čtenosti řadí vydavatelství Empresa Media, Business Media CZ a Metro ČR, kterým se za rok podařilo svými tituly oslovit více čtenářů. Mezi nejsilnějších 15 vydavatelství se zařadilo i vydavatelství Extra Publishing, kterému pomohlo znovuoživení čtrnáctideníku 100+1.

Z pohledu vlastníků vydavatelských domů jsou nejsilnější Ringier Axel Springer CZ, dále Vltava-Labe-Press dohormady s vydavatelstvím Astrosat a Bauer Media společně s Bauer Media Praha.

Souhrnný podíl pěti nejsilnějších vydavatelství dosáhl v letošním prvním čtvrtletí a loňském posledním čtvrtletí 63,3 % a byl tak zcela srovnatelný s výsledkem ve stejném období před rokem (63,6 %).

Top vydavatelství podle čtenosti, 4Q/12-1Q/13 vs. 4Q/11-1Q/12

Zdroj: Media projekt, 4Q/12-1Q/13, Median, STEM/MARK, Gfk Czech

-mav-