Axel Springer má odejít z Ruska. Půjde i z Česka?

úterý, 04. června 2013, 07:12 Tisk MediaGuru

Německý vydavatelský gigant Axel Springer chce podle neoficiálních informací opustit ruský trh.

Německé vydavatelství Axel Springer AG hledá podle ruského deníku Izvěstija kupce pro své aktivity v Rusku. Na tamějším trhu vydává několik magazínů, mezi nimi např. Forbes, společenský OK! nebo poznávací GEO. Axel Springer chce údajně magazíny prodat jako balík, nikoli samostatně. Firma se k informacím deníku odmítla vyjádřit s tím, že spekulace nekomentuje.

Není to však poprvé, kdy se informace o případném prodeji ruských magazínů vydávaných Axel Springer objevuje. O prodeji časopisů Axel Springer se mluvilo už před šesti lety, tehdy se ale spekulovalo spíše o možnosti, že by Axel Springer vyměnil část podílu za podíl v jiném ruském vydavatelství.

Axel Springer vstoupil do Ruska v roce 2003, o šest let později přebíral od německého Gruner+Jahr magazíny GEO a Gala. Společnost Gruner+Jahr se z Ruska zcela stáhla poté, co na velkém trhu nezískala očekávaný podíl.

Je otázkou, nakolik rozhodnutí odejít z Ruska může být součástí širší strategie Axel Springer koncentrovat se jen na vybrané trhy. V Česku je Axel Springer přítomný přes společný podnik se švýcarskou společností Ringier, který vznikl před třemi lety v několika zemích střední a východní Evropy.

Právě o budoucnosti Ringier Axel Springer na českém trhu se letos intenzivně spekuluje. Zájem o vydavatele největšího tuzemského deníku Blesk měl projevit podnikatel Andrej Babiš, ten to však nepotvrdil. Aktuální neoficiální informace o případné změně vlastníka nejsou jednoznačné, oba subjekty se k situaci oficiálně nevyjadřují.

-mav-