Lagardère: ZET není jen rádio, je multimediální

čtvrtek, 27. června 2013, 05:06 Internet & Mobil, Rádio MediaGuru

Projekt ZET by mělo tvořit necelých 30 novinářů, průběžné odchody jsou přirozené, říká Lagardère.

Necelá třicítka novinářů by se v konečné fázi měla podílet na projektu ZET z portfolia společnosti Lagardère, v tuto chvíli zaměstnává třináct lidí, uvedl pro MediaGuru.cz Miroslav Škoda, ředitel projektu BBC/ZET. Do celkového počtu nejsou započteni externisté.

Aktuální odchody některých novinářů, kteří do ZET přišli (např. Petr Nosálek, Ondřej Černý), považuje za přirozené. „ZET je rodící se projekt a průběžně do něj nabíráme lidi podle potřeby. Nyní dokončujeme výběrové řízení na vedoucího manažera projektu ZET. Nebudu ale mluvit o konkrétních jménech. Nestavíme tento projekt na jednotlivcích, jak se někteří mylně domnívali. Na BBC/ZET nám jde o fungující tým, který vybuduje multimediální platformu – včetně rádia zaměřeného na informace z byznysu,“ říká Škoda.

Podle informací, která média obdržela, mají odchody zmíněných novinářů souviset s tím, že nebyli informováni o tom, že se budou podílet na komerčních projektech. Podle Lagardère je ale chybou zaměňovat obsahové zaměření se způsobem financování. Obsah BBC/ZET má být založený zejména na informacích, projekt jako takový je ale komerční. „Inzertní projekty jsou ale jednoznačně označené a nikdo nezasahuje a nezasahoval do redakčního obsahu. V rámci vysílání se mohou objevit jen standardní inzertní formáty, jak je známe z podobných business FM projektů,“ říká Miroslav Škoda s tím, že BBC/ZET je multimediální projekt a zákonné mantinely jsou pro každý mediální kanál různé. Lagardère chce využívat všech inzertních formátů, které se pro jednotlivé platformy liší.

Projekt rozjezdu rádia ZET brzdí skutečnost, že Lagardère od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání zatím nezískala souhlas s přejmenováním stanice BBC na ZET. Rada navíc s Lagardère zahájila správní řízení – je toho názoru, že provozovatel porušil licenční podmínky, když do vysílání nezařadil program od Českého rozhlasu. Lagardère ale s interpretací radních nesouhlasí.

„Projekt ZET má multimediální charakter a plán s rozpracovanými variantami. Tedy i variantou do doby, než bude povolena změna názvu v jedné jeho distribuční větvi – rádiu. Platí ale stále to, že hlavním záměrem Lagardere je vytvořit a dlouhodobě provozovat kvalitní byznys-informační projekt, který bude ve své oblasti jedničkou na trhu. Nejde tedy pouze o rádio, ale o multimediální projekt, postavený na podobných principech jako např. francouzské BFM. Pro Lagardère je to příležitost etablovat se v segmentu, který ještě nemá v portfoliu, oslovit nové skupiny inzerentů,“ říká Miroslav Škoda. V průběhu léta by měly být spuštěny mobilní aplikace ZET pro iPhone a Android.

Značku ZET má Lagardère i v Polsku, na projektu se ale polští kolegové příliš nepodílí. „U ZET je vazba na Polsko zatím jen v podobnosti loga, které vychází z korporátní filozofie Lagardère Active,“ dodává Škoda.

Logo polské stanice ZET

-mav-