Porotci z Cannes radí s mobilním marketingem

pondělí, 24. června 2013, 06:00 Internet & Mobil MediaGuru

Porotci festivalu Cannes Lions dali dohromady doporučení, jak být úspěšný v mobilním marketingu.

Marketingové sdružení IAB před začátkem festivalu v Cannes vypracovalo studii nazvanou A mobile manifesto. V ní se rozhodlo zkompletovat názory kreativních lídrů na mobilní reklamu, mezi kterými byli i porotci zmíněné události. Ti se spolu s dalšími odborníky dohodli na několika důležitých bodech, které mohou marketérům pomoci. Názory porotců byly podpořeny analýzou více jak 450 mobilních kampaní.

Mobilní manifest

1. Široká paleta barev může sice přitáhnout pozornost, ale prvořadá je čitelnost. Držte se tedy maximálně dvou různých barev a pamatujte, že na velmi tmavém i velmi světlém pozadí může být čtení textu pro oči nepříjemné. Mnoho firem má ve zvyku vzít svou reklamu z webu a prostě ji jen zmenšit do mobilní podoby. To je chybný postup, je nutné ji optimalizovat.

2. Díky tomu, že mobilní formát je podstatně menší než ten na klasickém webu, je důležité krátké a trefné sdělení. Nesnažte se do reklamy vtěsnat více než dvě sdělení a to včetně sloganu. Text by měl zabírat maximálně padesát procent, důležitý je i font. Mějte pořád na mysli uživatelský komfort. Respondenti uvedli, že text by opravdu neměl přesahovat délkou velikost obrazovky, aby bylo nutné scrollovat dolů. Nemusíte do reklamy vtěsnat všechno, pro začátek stačí, abyste uživatele zaujali, na webu si zjistí víc podrobností.

3. Myslete na to, že spotřebitelé ochotněji reagují na reklamy, které jim vrací něco nazpět za jejich pozornost. Mají rádi symbiotický vztah. Nabídky, které obsahují slevové kupóny, hry, opravdu užitečné informace, mají mnohem větší šance zaujmout. Populární jsou také interaktivní prvky a rich média obecně. To platí pro reklamu celkově, u té mobilní ale dvojnásob, právě díky tomu, že telefon je osobní a užitkové zařízení.

4. Pro budování povědomí o značce je velmi důležitý konzistentní a trvalý branding. V mobilní reklamě musí být zdůrazněno logo společnosti, lidem musí být okamžitě jasné, jaké produkty od vás mohou dostat. Někteří zastávali názor, že logo by mělo být na každé stránce, někteří naopak, že stačí v úvodu. Nic ale není samospasné, loga a slogany lidech vyvolávají dojem neustálého tlaku, snažte se spíš komunikovat s nimi než jen k nim.

5. Extrémně důležitý je kontext. Kdy, kde, proč uživatel vaši reklamu zrovna zobrazuje. Velmi užitečné jsou tedy lokalizátory, které vám pomohou lépe situaci odhadnout. Pokud se totiž v kontextu minete, uživatel může reklamu považovat za obtěžování.

6. Většina oslovených mobilních kreativců se zaměřuje na experimentální formy reklamy a využívá více kanálů, rozhodně není podle nich dobré omezit se pouze na mobily, je nutné dělat tzv. multichannel marketing.

-ver-