Změní Babiš politickou mapu českých deníků?

pátek, 28. června 2013, 11:55 Tisk MediaGuru

Akvizice skupiny Mafra Andrejem Babišem může znamenat změnu v orientaci českých deníků.

České deníky už na začátku 90. let začaly opouštět vazby na politické strany. Ve vnímání čtenářů ale spojení titulů s určitými politickými preferencemi přetrvává. Jednou z možností, jak se pokusit rozčlenit deníky podle příklonu k určitému politickému názoru, je popsat názory samotných čtenářů. K jakému politickému směru se tedy hlásí čtenáři českých placených celostátních deníků?

Nejčastěji se tuzemští čtenáři kloní ke středovému politickému vyznání – nejpatrnější je to přitom u bulvárních deníků Blesk a Aha!. Ze zpravodajských deníků jsou to především Mladá fronta Dnes a Lidové noviny, které mají ve své čtenářské obci nejvíc čtenářů, kteří se hlásí napravo od středu nebo k výrazně pravicovým názorům. Nejvýraznější je tento počet „pravicových“ čtenářů u Hospodářských novin, a pokud bychom začlenili i převážně bezplatně distribuovaný deník E15, tak jsou to právě ekonomické deníky, které jsou z pohledu počtu čtenářů „nejpravicovějšími“. Naopak deníkem, který má z českých zpravodajských deníků nejvíce čtenářů nalevo od středu, nebo hlásících se výrazně k levici, je deník Právo.

Andrej Babiš tak koupí mediální skupina Mafra získal deníky (speciálně MF Dnes), jejichž čtenáři se ze zpravodajských českých celostátních deníků nejvíce kloní k politické orientaci napravo od středu. Zůstanou těmto deníkům věrni i po převzetí novým majitelem, který má politické ambice se svým hnutím Ano?

Politická orientace čtenářů deníků (v %)

Zdroj: MML, 4Q/2012, Median

-mav-