Mediaprint má projekt s e-shopy, vytváří výdejní místa

středa, 24. července 2013, 07:30 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Druhý největší distributor tisku v zemi, Mediaprint & Kapa, hledá nové příjmy v e-shopech.

Společnost Mediaprint & Kapa Pressegrosso, druhý největší distributor tištěných titulů v Česku, se rozhodla rozšířit možnosti příjmů o nový projekt. Společně s Popron holding založila firmu s názvem e-shop partner, která vytváří nová výdejní místa pro české e-shopy.

Mediaprint k tomu využívá svoji síť prodejních míst, kterých má v Česku víc jak 13.500 – především trafik, supermarketů či benzinových stanic. Tato prodejní místa, kam pravidelně zaváží periodický tisk, se tak stávají i výdejními místy pro e-shopy. Aktuálně je těchto výdejních míst po republice již téměř 350, a to prakticky ve všech českých městech s počtem obyvatel nad 4 500, v řadě případů i v městech menších.

Síť výdejních míst e-shop partner

Zákazníci využívající nabídky e-shopů, které spolupracují s e-shop partner, tak mohou své zboží převzít i na jiných místech, než je např. pošta. Poplatek za přepravu, uskladnění a vydání zásilky je přitom nižší. E-shop partner nabízí službu e-shopům za cenu 42 Kč za zásilku.

Pro Mediaprint, který rozváží po celé republice tištěná periodika a najede na více než 300 trasách téměř 40 tisíc km denně, nepředstavuje přidání dalšího zboží a jeho rozvoz zvýšené přepravní náklady. „Zboží objednané zákazníky v e-shopech rozvážíme zcela synergicky s hlavními trasami,“ přibližuje Radek Vaňkát, jednatel společností Mediaprint & Kapa a e-shop partner.

Společnost e-shop partner zahájila pilotní provoz v loňském prosinci s e-shopem partnera Mediaprintu Popron holding – Popron.cz. „Síť rozšiřujeme přibližně o 50 výdejních míst měsíčně. V příštím roce chceme dosáhnout jednoho tisíce výdejních míst a rozvážet milion zásilek ročně,“ uvádí k plánům Radek Vaňkát s tím, že bude záležet na tom, jakým způsobem se bude rozšiřovat sortiment zboží. „Navíc společnost e-shop partner nenabízí e-shopům jen nejhustší síť výdejních míst po celé ČR. Spolupracujícím e-shopům nabídneme také kompletní outsourcing vnitřní i vnější logistiky, počínaje skladováním, přes vychystávání zásilek pro všechny způsoby dopravy až po jejich dopravení do výdejního místa co nejblíže zákazníkovi.“

Přestože rozvoz tištěných titulů stále zůstává hlavním zdrojem tržeb společnosti Mediaprint & Kapa, nový projekt s e-shopy může vykrýt alespoň část sníženého obratu, který je výsledkem klesajícího prodaného nákladu tištěných titulů.

„Naše cíle jsou však ještě vyšší. Vnímáme oblíbenost osobního odběru u zákazníků e-shopů a chceme změnit nákupní zvyklosti zákazníků ve prospěch spolupracujících partnerů. Spolupracujícím e-shopům chceme přivést nové zákazníky, kteří nakupují v trafikách časopisy a další běžný sortiment, a naopak trafikám chceme přinést nové zákazníky, kteří si na trafice s vyzvednutím zásilky koupí časopis či třeba podají Sportku. Díky hustotě naší sítě oslovíme každého zákazníka v celé ČR včetně menších měst, ve kterých mají e-shopy k zákazníkovi daleko. To přinese pozitivní synergický efekt jak pro prodej časopisů, tak i pro zvýšení objemu zásilek spolupracujících e-shopů“, dodává Radek Vaňkát.

-mav-