Objem videoreklamy přesáhl za rok 224 mil. Kč

pátek, 19. července 2013, 11:10 Internet & Mobil, Reklama MediaGuru

Objem videoreklamy meziročně vzrostl o 67 %, za poslední rok dosáhl její objem 224 mil. Kč.

Videoreklama je součástí projektu na evidenci celoplošné internetové reklamy AdMonitoring již více než rok a za tu dobu cena prodaného prostoru dosáhla 275 milionů korun v ceníkových cenách. Za poslední rok od července 2012 do června letošního roku to bylo 224 mil. Kč. Jedná se hlavně o reklamu před, během nebo po sledování videa v přehrávači a částečně i o reklamní videobannery. Do projektu se provozovatelé zapojovali postupně a aktuálně do něj přispívá v různém rozsahu 11 médií.

Sledování videí se stalo běžnou činností internetových uživatelů. V kontinuálním průzkumu SEKV vychází jako pátá nejčastější aktivita, pravidelně sledují videa nebo ukázky na internetu přes 60 % lidí. Podle dat NetMonitoru sleduje videa pravidelně přibližně polovina internetové populace. Mezinárodní výzkum digitálního prostředí Mediascope ukazuje, že více než polovina české internetové populace sleduje každý týden videoklipy, 28 % filmy a pětina on-line televize a živé přenosy.

Videoreklama je aktuálně jednou z nejdynamičtěji se rozvíjejících oblastí internetové reklamy a SPIR ve svém odhadu inzertního výkonu internetu za rok 2012 zaznamenal její 67 % meziroční růst. Nejvíce se do ní investuje na jaře a na podzim, nejméně v letních měsících a po Vánocích.

Inzertní náklady do videoreklamy v ceníkových cenách (v mil. Kč)

Pozn. zahrnuje jen média deklarující videoreklamu v projektu AdMonitoring; Zdroj: AdMonitoring, SPIR, MEDIARESEARCH, 4/2012-6/2013

Největší inzertní výkon ve videoreklamě podle AdMonitoringu měla v posledním roce společnost Seznam.cz, následovaná CET 21 a vydavatelstvími MAfra a Mladá fronta. Z hlediska monitorovaných formátů je největší objem inzerovaných prostředků ve videoformátech v přehrávačích, zejména v reklamních spotech před samotným sledovaným videem.

Objem videoinzerce podle provozovatelů (v Kč, ceníkové ceny)

Zdroj: AdMonitoring, SPIR, MEDIARESEARCH, 4/2012-6/2013

Monitoring videoreklamy vychází stejně jako ostatní formy reportované internetové reklamy z automatizovaných deklarací médií. K vydavatelům Seznam.cz, CET 21 a vydavatelství Mafra se Mladá fronta přidala na podzim 2012, na jaře přistoupili další provozovatelé (Centrum Holdings, Ringier AS, Impression Media).

Zdroj: AdMonitoring

-kch-