Reflex v prvním měsíci po příchodu Šafra zvýšil prodej

pondělí, 15. července 2013, 12:24 Tisk MediaGuru

Průměrný prodaný náklad společenského týdeníku Reflex dosáhl v květnu nejvyšších letošních hodnot.

Průměrný prodaný náklad společenského týdeníku Reflex, do kterého se od začátku května vrátil jeho bývalý šéfredaktor Pavel Šafr, dosáhl v květnu více než 57 tis. výtisků. Oproti předcházejícímu měsíci si tak Reflex polepšil o více než 3 tisíce kusů. Zvýšení prodaného nákladu v květnu souvisí s nárůstem v pultovém prodeji (oproti dubnu +1 132 kusů), ale také zároveň s vyšším prodejem elektronické verze, tzv. EV 2. Tak se označuje elektronická verze titulu prodaná s nižší cenou – konkrétně za 35 % - 50,9 % původní ceny. V tomto případě je meziměsíční nárůst ještě vyšší než u pultového prodeje – cca 2 tisíce kusů.

Pavel Šafr po svém příchodu do Reflexu věnuje titulní strany kolážím odkazujícím zejména k současnému politickému vývoji. Na první obálce pod Šafrovým vedením se tak objevil Miloš Zeman v koláži vykreslující jeho „opilost mocí“. Prezident se vyskytuje i na dalších obálkách Reflexu, stejně jako např. bývalý premiér Stanislav Gross nebo současný Jiří Rusnok.

Jak Pavel Šafr přiblížil v rozhovoru pro MediaGuru.cz, svou první obálku věnovanou Miloši Zemanovi, vybral zcela cíleně. „Tuto koláž jsem dal zcela záměrně a vědomě na titulní stranu svého prvního čísla. Miloš Zeman je opravdu symbolem současné situace. Není viníkem všeho, ale je symbolem proměny doby, proměny společnosti a proměny situace. Mám velký strach o směřování české společnosti. Opravdu má tato obálka v zásadě programový význam,“ uvedl.

Květnový výsledek prodaného nákladu je v celkovém souhrnu zatím nejlepším letošním výsledkem Reflexu. Nejde ale o nejlepší výsledek v pultovém prodeji. Ten v květnu dosáhl necelých 38 tisíc, zatímco v lednu byl nad hranicí 40 tisíc.

Mezi zpravodajskými týdeníky se prodané náklady Respektu drží stále nad 33 tis. výtisků. Za prvních pět letošních měsíců je průměrný prodaný náklad Respektu dokonce vyšší než za celý rok 2012. Respekt tak i v letošním roce potvrzuje, že patří jen k několika titulům, kterým prodej neklesá.

Zpravodajský Týdeník Týden v květnu zastavil klesající tendenci, která ho provázela po první měsíce letošního roku, a to i přes silnou televizní podporu.

Mezi bulvárními týdeníky se týdeník Rytmus života vrátil v průměrném prodeji nad hranici 200 tisíc výtisků. Druhému z bulvárních titulů Bauer Media – týdeníku Pestrý svět – se podařilo těsně přeskočit bulvární Sedmičku a vrátit se tak na pozici druhého nejprodávanějšího bulvárního týdeníku.

Vývoj průměrného prodeje vybraných týdeníků, I-V/2013, (ks)

Zdroj: ABC ČR

-mav-