Sanoma oživuje legendární značku Svět v obrazech

pondělí, 29. července 2013, 12:04 Tisk MediaGuru

Společnost Sanoma si požádala o registraci značky tradičního časopisu Svět v obrazech.

Společnost Sanoma Media žádá Úřad průmyslového vlastnictví o registraci značky a loga Svět v obrazech. Jde o tradiční značku fotožurnalistického magazínu, který v Československu začal vycházet po druhé světové válce. Registrace naznačuje, že Sanoma má zájem na oživení této značky. To, zda registrace znamená, že uvažuje o uvedení titulu na trh, zatím nepotvrdila.

Uvedení této značky by ale bylo v souladu se strategií vydavatele. Sanoma, která v současnosti mj. vydává tradiční tituly Týdeník Květy a Vlasta, chce podle dřívějšího vyjádření generální ředitelky Agnieszky Dolezych rozvíjet vydavatelství dvěma směry: v tradičních titulech a v nadnárodních magazínech. „Naší první strategickou oblastí zájmu jsou tradiční, původní české tituly. Druhou oblastí, která už je menší, jsou mezinárodní tituly ve vyšším segmentu,“ uvedla generální ředitelka v loňském rozhovoru pro MediaGuru.cz.

Z registrace vyplývá, že Sanoma pracuje s podobou původního loga magazínu. Magazín Svět v obrazech je považován za legendární. Zaměřoval se především na fotoreportáže, položil základy českého fotožurnalismu. Po druhé světové válce navazoval na mimořádně úspěšný obrazový magazín Pestrý týden.

Z portfolia Sanomy odejde v průběhu letošního podzimu licenční magazín Marie Claire, který bude vydávat Burda Praha. Sanoma už ale avizovala, že Marie Claire nahradí jinými magazíny. „Připravujeme několik projektů. Měsíčník Marie Claire, který chybí na polském a německém trhu, bychom chtěli vystřídat časopisy, které jsou úspěšné v sousedních zemích,“ uvedla generální ředitelka Agnieszka Dolezych.

Na českém tiskovém trhu se objevoval titul s podobným názvem, jakým je Svět v obrazech – brněnské vydavatelství Extra Publishing původně vydávalo samostatně prodejný titul Svět obrazem, který ale později začal vycházet jako speciál čtrnáctideníku 100+1.

-mav-