Drtinová: Neodešla jsem dobrovolně. Dvořákovi píšou Veselovský i Kvapilová

pátek, 09. srpna 2013, 20:17 TV MediaGuru

Martin Veselovský a Pavlína Kvapilová píšou kvůli odvolání Drtinové řediteli Dvořákovi.

Nezávislá odborová organizace České televize kritizovala vedení veřejnoprávního média kvůli stažení moderátorky Daniely Drtinové z pořadu Události, komentáře. Podle odborů panuje podezření, že moderátorka byla odvolána na politickou objednávku. Generální ředitel ČT Petr Dvořák zopakoval, že Drtinová dostala nabídku na vlastní pořad se svým jménem, což považuje za profesní růst. Politické tlaky do záležitosti podle něj vnášejí odbory. Drtinová řekla, že z Událostí, komentářů neodchází dobrovolně a že se v pondělí kvůli tomu má sejít s Dvořákem.

„Můj odchod nebyl dobrovolný," řekla Drtinová ČTK. „Překvapilo mě to, protože žádné výhrady k mé práci nebyly," dodala.

O vysvětlení stažení Drtinové z pořadu v pátek požádal její kolega Martin Veselovský. „Pokud byla Daniela Drtinová odvolána z moderace Událostí, komentářů bez uvedení konkrétních důvodů a navíc v době před pravděpodobnými mimořádnými volbami do Poslanecké sněmovny, vyvolává to vážné obavy ze snahy otupit hlavní večerní zpravodajskou relaci ČT24 během předvolební kampaně," uvedl na svém svém facebookovém a twitterovém profilu v dopise adresovaném řediteli. V takovém případě by podle něj byla oslabena důvěryhodnost nejen Událostí, komentářů, ale i celého zpravodajství ČT.

V sobotu se se svým stanoviskem připojila i členka managementu České televize – výkonná ředitelka nových médií Pavlína Kvapilová.

Moderátorka Drtinová potvrdila, že dostala nabídku na vedení nového pořadu, řekla však, že to s ní nebylo předem konzultováno a že to vnímala jako sesazení ze současné pozice. „Pokud moderuji pořad, který generální ředitel označí za nejlepší, pak můžu nabídku na vedení jiného těžko vnímat jako povýšení," řekla.

Podle odborů vnímali diváci Drtinovou jako jednu z nejlepších moderátorek ČT. Naopak politici si prý stěžovali na způsob, jakým s nimi vedla rozhovory.

„Naposledy vyjádřil značnou nespokojenost s vedením rozhovoru současný ministr kultury Jiří Balvín, když moderátorka trvala na jasném vysvětlení motivů odvolání ředitele Národního divadla Jana Buriana. Po značně nepřesvědčivém výkonu v pořadu Události, komentáře, moderovaném právě Danielou Drtinovou, byl Jiří Balvín přinucen své rozhodnutí revokovat a Jana Buriana vrátit zpět do čela první scény," uvedl předseda odborů Antonín Dekoj.

Generálního ředitele ČT odbory vyzvaly, aby odvolání Drtinové přehodnotil. „Mít pořad, který nese vaše vlastní jméno, a který se navíc vysílá před nejsledovanější zpravodajskou relací, považuji za jednoznačný profesní růst," reagoval na výzvu odborů Dvořák. Zároveň dodal, že jsou to odbory, které zpolitizovaly celou záležitost.

„ČT24 vysílá několik diskusních pořadů, ve kterých se střídá více moderátorů, a které tak nemají svoji jednoznačnou tvář. Rozhodli jsme se proto, že omezíme počet moderátorů Událostí, komentářů na dva a že nabídneme pořad Interview ČT24 jediné osobnosti, která by tak mohla relaci vtisknout vlastní charakter," uvedl šéfredaktor zpravodajství ČT Zdeněk Šámal.

„Nabídku od nás dostala Daniela Drtinová. Pokud by ji přijala, pořad by se přejmenoval na Interview Daniely Drtinové, a stal by se tak po Otázkách Václava Moravce teprve druhým takovým, který nese jméno konkrétního moderátora," doplnil Šámal. Drtinová se podle něj zatím nerozhodla, zda nabídku přijme.

Vyjádření M. Veselovského k odvolání Daniely Drtinové

Vyjádření P. Kvapilové k odvolání Daniely Drtinové

Aktualizovali jsme o vyjádření Pavlíny Kvapilové