Změny Radiožurnálu nesou růst, za rok 100 tisíc lidí

středa, 07. srpna 2013, 10:46 Rádio MediaGuru

Za rok si stanice ČRo Radiožurnál připsala sto tisíc nových posluchačů, ukazuje výzkum Radio projekt.

Aktuálně zveřejněná data za první a druhé čtvrtletí 2013 ukazují, že poslechovost stanice ČRo Radiožurnál se po obsahových změnách zvyšuje. Oproti stejnému období loni si polepšila o 100 tisíc posluchačů, v mezikvartálním srovnání (srovnání s posledním loňským a prvním letošním čtvrtletím) o více než 80 tisíc posluchačů. Z celoplošných stanic zaznamenal Radiožurnál nejvyšší růst.

Nejposlouchanější celoplošnou stanicí nadále zůstává Impuls, který svou vedoucí pozici v aktuálních datech potvrdil. Jeho průměrná denní poslechovost dosahuje 1,040 mil. posluchačů. Impuls je tak jedinou tuzemskou stanicí s poslechovostí vyšší než milion posluchačů denně.

Dvojkou a trojkou celoplošného trhu jsou nadále Frekvence 1 a Evropa 2. Mezi regionálními stanicemi vede stále Rádio Blaník.

Poslechovost rádií je celkově stabilní s denní poslechovostí 64,4 % (+0,8) a týdenní poslechovostí 85,4 % populace (+0,1).

Vývoj poslechovosti rádií v tis. osob, 1+2Q/2013, změny v  %

Zdroj: Radio projekt, STEM/MARK, Median, poslechovost včera

Díky nárůstu Radiožurnálu si tak v celkovém pohledu nejvíce polepšily celoplošné veřejnoprávní stanice, naopak mírně se snížily (v rámci statistické chyby) celoplošné soukromé a veřejnoprávní regionální stanice.

Vývoj poslechovosti vybraných celoplošných stanic v tis. osob, 2006-2013

Z hlediska podílů sítí rozhlasových mediazastupitelství zůstává nejsilnější RRM s podílem 38,4 % (stejný výsledek jako v posledním měřeném období) před MMS (38,1 %). Podíl zastupitelství Media Master (Český rozhlas) představoval v prvním pololetí 21,5 %.

Podíl rádiových sítí v %, 1+2Q/2013

Zdroj: Radio projekt, 1+2Q/2013, STEM/MARK, Median

-mav-