Display vládne střední Evropě, search na Západě

čtvrtek, 12. září 2013, 17:54 Internet & Mobil MediaGuru

Na Západě je nejvíce peněz v online ve vyhledávání, ve střední a východní Evropě v display reklamě.

Internetová reklama loni v Evropě rostla nejrychleji ze všech mediatypů a míří do ní již čtvrtina všech inzertních výdajů do médií. Vyplývá to výsledků studie velikosti online inzerce, které publikovala asociace IAB Europe za rok 2012. Celkově investovali zadavatelé na internetu za loňský rok 24,3 miliard euro (cca 600 miliard korun), o 2,4 miliardy euro více než v roce 2011. Tempo růstu reklamních investic bylo v loňském roce 11,5 %. Po „krizovém“ roce 2009 je již třetím rokem za sebou dvouciferné, přestože mírně zpomaluje.

Tempo růstu investic do internetové reklamy v posledních 6 letech

Podíly jednotlivých kategorií se v Evropě poměrně liší. Na západních trzích je nejvíce peněz v reklamě ve vyhledávání, která má na celkovém online spendu podíl 48 %. Celoplošná reklama dosahuje 31 % a 20 % připadá na katalogovou a řádkovou inzerci. V regionu střední a východní Evropy (bez Ruska) je však nejsilnější display reklama s podílem 51 %, vyhledávání 38 % a katalogy 11 %. To víceméně odpovídá i situaci v ČR (55 % display reklama včetně mobilní a videoreklamy, 36 % vyhledávání, 8 % katalogy).

Podíly jednotlivých forem online inzerce v západní a východní Evropě

Přes 24 miliard euro, které do internetové reklamy v Evropě míří, představuje 25,6 % celkového inzertního spendu v monitorovaných médiích (televize, tisk, rádio, OOH a kinoreklama). Ještě v roce 2006 to přitom bylo jen 10 %, za tu dobu online trh svůj podíl více než zdvojnásobil. Následující graf ukazuje podíly jednotlivých mediatypů na evropském trhu jako celku z hlediska velikosti inzerce. Internet zaujímá druhou pozici za televizí (28 mld. euro), tisk je však rozdělen na noviny a časopisy. Dohromady by tisková inzerce dosáhla stejné výše jako ta televizní.

Podíl mediatypů na evropském mediálním trhu (v %)

Zdroj všech dat: AdEx 2012, IAB Europe, IHS

Budoucnosti display reklamy v Česku bude mj. věnována letošní konference Flema.

-mav-