Šafr s Babišem na sebe útočí, přou se o novinářskou čest

čtvrtek, 19. září 2013, 20:13 Tisk MediaGuru

Andrej Babiš, lídr hnutí ANO a majitel skupiny Mafra, reaguje na text šéfredaktora Reflexu Pavla Šafra.

Pavel Šafr se ve svém editorialu, nazvaném „Návod, jak zničit novinářskou čest” v aktuálním vydání týdeníku Reflex pozastavuje nad interpretací předvolebních výzkumů a naznačuje, že server iDnes.cz z portfolia skupiny Mafra, kterou Babiš vlastní, uvedl zprávu o předvolebním výzkumu zavádějícím titulkem ve prospěch Babišova hnutí ANO. Naznačuje přitom, že to není poprvé, kdy média ze skupiny Mafra „pomohla“ svému majiteli, zmiňuje i údajnou podporu od Jaromíra Jágra, který ji později vyvrátil.

Šafr dále píše: „Andrej Babiš je nejnebezpečnější úkaz české politiky za celou dobu polistopadového vývoje. Mnohem nebezpečnější než komunistická strana či všelijací praštění extremisté. I Věci veřejné jsou jen slabým odvarem. Andrej Babiš je tady prvním člověkem, jenž si za své peníze pořídil politickou stranu a následně si koupil dva hlavní české politické deníky, aby se mu nepletly do cesty. Tím poškodil jak férovou politickou soutěž, tak tím cynicky pošlapal i základní étos novinářské práce, tedy veřejnou kontrolu politické moci. Babiš demontuje základní stavební kameny demokratické společnosti přímo před našima očima. Jestliže při tom říká, že chce stát řídit jako firmu, tak to sedí. Ve firmě totiž není žádná demokracie. A on ani žádnou nechce,“ konstatuje ve čtvrtečním vydání Reflexu. V závěru svého textu se obrací na novináře, kteří pracují v mediální skupině Mafra, a vzkazuje jim, že pod vedením Andreje Babiše získávají novou odbornost: „Oplodňování země novými politickými postupy. A obsluha hnojiva.“

Andrej Babiš se proti textu ve čtvrtek ohradil: „Nemám potřebu hájit novináře, kteří pracují pro MF Dnes nebo Lidové noviny. Ten smrad mrvy, o kterém pan Šafr v souvislosti s novináři Mafry píše, ale spíš cítím z toho, co za tímto univerzálním šéfredaktorem zůstává. O novinářské cti jen těžko může psát někdo, kdo přechází z novin do novin podle toho, kde mu zrovna co nabídnou. Proč o ní vlastně nepsal, když šéfoval Blesku? Že by ji tehdy ještě neměl?,“ uvedl na závěr svého textu. Jeho celé znění publikujeme níže.

Reakce Andreje Babiše na editorial Pavla Šafra v týdeníku Reflex