Testovací data druhého TV měření budou od listopadu

neděle, 29. září 2013, 16:24 TV MediaGuru

Společnost Nielsen chce testovací data druhého měření TV sledovanosti nabízet od listopadu.

Agentura Nielsen by poté, co v příštím roce začne poskytovat údaje o televizní sledovanosti, mohla postupně zavést další služby jako sledování videa na internetu, na laptopech, tabletech či mobilních telefonech. Vyplývá to z její celosvětové strategie, o jejím uplatnění na českém trhu ale zatím nebylo rozhodnuto. ČTK to při návštěvě Globálního technologického a inovačního centra (GTIC) v americké Tampě řekl šéf Nielsenu pro střední Evropu Kyriakos Kyriakou. Do budoucna na tuzemském trhu dále uvažuje o měření efektivnosti reklamních kampaní.

Data z televizních peoplemetrů Nielsen bude ve zkušební podobě nabízet již od listopadu. Přiblížil se tak moment, kdy na českém trhu budou vedle sebe existovat dvojí údaje o sledovanosti. Dosud měla výsadní postavení Asociace televizních organizací (ATO). „V posledním týdnu jsme měli nainstalovány jednotky v 1700 domácnostech z celkových 1900," podotkl Kyriakou s tím, že již teď z naprosté většiny přístrojů dostávají údaje bez problémů. První várka zkušebních dat podle něj ještě nebude rozdělena podle jednotlivých ukazatelů, ale bude v jednom balíku za celé Česko. O jejich použití bude rozhodovat zadavatel, kterým je Sdružení pro měření sledovanosti.

Nielsen pro měření v tuzemsku používá software, který má vyzkoušený v 37 zemích po celém světě, z toho v 18 v Evropě. Z východoevropských zemí pak má zkušenost zejména v Polsku a Maďarsku. „V těchto zemích máme dlouhou tradici televizního měření, jedny z nejlepších lidí a jedny z nejlepších vztahů s klienty. Využíváme tu nejvíce inovativní produkty a řešení," přiblížil Kyriakou.

Nejmodernější technologii hodlá agentura použít také v Česku, což jí může usnadnit případné rozšíření o další služby. „Měření video streamingu na všech zařízeních je naše globální strategie, o jejím uplatnění v Česku ale zatím není rozhodnuto," uvedl šéf tuzemského Nielsenu k možnému zavedení takzvané „extended screen". Strategií agentury je podle něj „být všude". „Jak daleko půjdeme v Česku, záleží na mnoha okolnostech. Každá země by chtěla najednou všechny služby, ale my musíme stanovit priority. Jsme firma a rozhodujeme o investicích. Zjišťujeme relevanci a důležitost, které daný produkt bude mít pro klienty," upřesnil Kyriakou.

O měření reklamních kampaní, využívající přístup takzvaného RRR (Reach + Resonance + Reaction), by podle něj stáli především inzerenti. Agentura v tomto směru využívá například globální alianci s Facebookem a díky jeho uživatelům připravuje on-linová řešení právě pro tyto zákazníky. Hlavní prioritou v Česku ale nyní zůstává rozjezd měření televizní sledovanosti.

Nielsen tuto zakázku získal loni, kdy televize Nova iniciovala vznik Sdružení pro měření sledovanosti. Šlo o nespokojenou reakci na výběr nového provozovatele pro Asociaci televizních organizací. Nova tehdy z asociace vystoupila a její data odebírá již jen na základě kontraktu, a to do února 2014. Výběrové řízení ATO následně prověřil antimonopolní úřad, který žádné prohřešky neshledal. Provozovatel výzkumu, společnost Mediaresearch, zároveň prošla auditem, jehož výsledky jsou ale neveřejné. Asociace nicméně v tomto týdnu oznámila, že závěrečnou zprávu auditora přijala. Hlavním členem SPMS je vedle televize Nova také agentura Médea a předpokládá se připojení dalších televizních stanic a mediálních agentur. Sdružení by v nejbližší době mělo stanovit své řídící orgány.

Ke vzniklé situaci ohledně dvojího měření se vyjádřil také šéf tuzemského Nielsenu. „Vím, že to není ideální nebo příjemná situace pro odvětví, ale na druhou stranu to není výjimečný případ. Stalo se to v jiných zemích a v některých případech to trvalo řadu let, například v Polsku," řekl Kyriakos Kyriakou.

Společnost Nielsen se věnuje nejrůznějším typům průzkumů spotřebitelského a mediálního trhu. Agentura se sídlem ve Spojených státech působí po celém světě, v Česku začala v roce 1992 monitoringem prodeje rychloobrátkového zboží.