TV reklama v Česku klesá nejvíce v Evropě

čtvrtek, 05. září 2013, 11:36 TV MediaGuru

Evropský region brzdí globální růst TV reklamy. Důvodem je i specifická situace v Česku.

Podle nových odhadů se celosvětový objem TV reklamy v letošním roce meziročně zvýší o pouhých 2,8 %. Důvodem slabého růstu je především situace v Evropě, kde ekonomické problémy zbrzďují oživení. Data vycházejí ze zprávy Digital TV Research, která zkoumala vývoj TV reklamy v 55 zemích. Pro letošní rok odhaduje její objem na 172 miliard USD.

Právě u zemí evropského regionu je zřetelné zpomalení nebo pokles TV reklamy v letošním roce. Na rozdíl od loňského roku nejsou stimulem ani významné sportovní události jako olympijské hry nebo evropský fotbalový šampionát.

Zpráva přitom zmiňuje, že vedle Řecka (-10,5 %) zaznamená letos televizní reklama největší poklesy v Česku (-10 %) a ve Španělsku (-10 %). V Česku je situace ale specifická: je způsobená letošní obchodní politikou skupiny Nova, která se s velkými zadavateli a s agenturami nedohodla na cenových podmínkách. Situace se začala zlepšovat až s koncem pololetí. Velmi pravděpodobně tak nelze očekávat, že se situace ve stejné míře bude opakovat i v roce 2014.

Nejvyšší růsty a propady TV reklamy v roce 2013 (%)

V kontrastu se situací v Evropě se ale naopak daří jihoamerickému regionu: v období dekády (2008-2018) se má její objem zdvojnásobit, a to díky ekonomickému růstu, fotbalovému mistrovství v Brazílii a olympijským hrám. V Evropě je však zvýšení ve stejném období odhadováno na úrovni 11 % (západní Evropa). Ve východní Evropě má být růst tažen jen zásluhou ruského trhu. Z hlediska podílu zůstává nejsilnějším regionem s objemem TV reklamy Severní Amerika (40 % globálních investic).

Odhady čistých TV investic ve světových regionech, mld. USD

Zdroj: Digital TV Research

-mav-