JOJ snížila podíly v médiích. Další výprodej nechystá

pondělí, 14. října 2013, 11:25 Outdoor MediaGuru

JOJ Media House už údajně nemá v plánu snižovat podíly v médiích.

Společnost JOJ Media House, vlastník druhé největší slovenské televize JOJ a tuzemské největší outdoorové firmy BigBoard Praha, snížila v uplynulých týdnech podíly v mediálních firmách, které vlastní. Podle majitele společnosti Richarda Flimela se už ale další snižování podílů neplánuje.

Na konci letošního září prodala JOJ Media House 20% podíl v outdoorové firmě BigBoard Praha, která se v uplynulém roce stala největší outdorovou firmou na českém trhu. Pomohly ji k tomu akvizice konkurenčních firem News Outdoor (dnes Czech Outdoor) a outdoor-akzent. JOJ Media House dosud držela v BigBoard Praha 80% podíl, zbývajících 20 % patří předsedovi představenstva Richardu Fuxovi. Po odprodeji tak společnosti JOJ zůstalo v české outdoorvé jedničce 60 %. Kupujícím 20% podílu se stala firma Touzimsky Media, v jejíž dozorčí radě zasedá mj. Jan Veverka, člen představenstva BigBoard Praha.

Také slovenská televize JOJ upravila vlastnickou strukturu, do které pustila drobné akcionáře. Podíly ve společnosti Slovenská produkční, která ovládá držitele licence televize JOJ, firmu MAC TV, získali v minulém týdnu od JOJ Media House členové managementu. Podíl JOJ Media House (Richarda Flimela) se snížil o 15 % na stávajících 85 %.

„Další snižování podílů neplánuji,” odpovídá Richard Flimel na otázku MediaGuru.cz, zda v BigBoard Praha a v televizi JOJ počítá s dalšími úpravami vlastnické struktury.

Prodávat se ale dál budou dceřiné firmy rakouské společnosti Epamedia, kterou JOJ Media House získala na konci loňského roku. Epamedia vlastnila v tuzemsku outdoor-akzent. Z osmi zemí, ve kterých byla Epamedia loni aktivní, si chce JOJ Media House ponechat jen Česko, Slovensko a Rakousko. „V těchto zemích vidím potenciál,” zdůvodňuje Richard Flimel. JOJ Media House prodala maďarská aktiva Epamedia krátce po její akvizici, rumunská se prodala letos v září. Vedle toho Epamedia operuje ještě v Bulharsku, Chorvatsku a Makedonii.

Cílem JOJ Media House pro letošní rok je dokončení restrukturalizace zakoupených firme. V příštím roce se chce zaměřit na růst a rozvoj.

-mav-