Akcie CME dál klesaly, zbavil se jich člen představenstva

pondělí, 11. listopadu 2013, 07:30 TV MediaGuru

Akcie CME v minulém týdnu dál klesaly, snížení se zastavilo až na konci týdne.

Hodnota akcií společnosti CME, majitele TV Nova, v minulém týdnu na americké i pražské burze dál klesala. Snížení se zastavilo až na konci minulého týdne – v pátek, kdy oproti své zahajovací ceně akcie mírně posílily.

Poté, co se hodnota akcií majitele nejsledovanější komerční tuzemské televize zachvěla po zveřejnění výsledků za třetí letošní čtvrtletí, kdy ztratila polovinu své hodnoty, přišlo další snížení v minulém týdnu – především v úterý 5.11., kdy na pražské burze zaznamenaly pokles o 20 %. K obdobnému poklesu došlo už v pondělí 4.11. na americké burze Nasdaq, kde se akcie CETV obchodují.

Zatímco před oznámením výsledků za třetí čtvrtletí 2013 se akcie obchodovaly za 6 USD, po oznámení výsledků klesly na 3 USD. V minulém týdnu se pak hodnota dál snížila k hranici 2 USD. V pátek skončila obchodování na 2,18 USD. Na pražské burze se cena akcií CME v minulém týdnu snížila na 44,2 Kč z 56 Kč, kterých dosahovala na začátku minulého týdne (pondělí 4.11.).

Nepříznivě se na hodnotě akcií CME projevila skutečnost, že člen představenstva CME Fred Langhammer v pátek 1.11. prodal 360 tisíc akcií třídy A a ponechal si pouze 20 tisíc akcií. Langhammer přitom akcie získal teprve letos v květnu. Langhammer zastupuje v představenstvu CME firmu Estee Lauder, jejíž majitel Ronald Lauder je rovněž akcionářem CME.

Analytik J&T Pavel Ryska se domnívá, že prodej akcií v držení člena představenstva byl jedním ze dvou faktorů, které měly vliv na další pokles akcií CME. „Za pokračujícím poklesem u CME vidím dva faktory. Jednak spekulace na trhu, že v CME proběhne očekávané navýšení kapitálu za ceny ještě nižší než na jaře, kdy se akcie emitovaly za 2,75 USD. Momentálně nelze vyloučit ceny emise kolem 2 dolarů a trh se tomu přizpůsobuje. Druhým faktorem je zpráva, že člen představenstva CME Fred Langhammer prodal 360 tisíc akcií firmy (prakticky celou svoji pozici) za cenu cca 2,90 USD. Investoři téměř vždy reagují negativně na zprávy o prodejích akcií představiteli firmy a u takto nízké ceny, za níž byly akcie prodány, může být reakce ještě ostřejší,“ uvedl Pavel Ryska na dotaz MediaGuru.cz.

Otázku, zda může mít tento pohyb dopad na akciové pozice u větších akcionářů, je zatím předčasné zodpovídat. Podle Pavla Rysky je jisté pouze to, že pozice hlavního akcionáře Time Warner se zatím nemění.

Vyloučit nelze ani to, že své akcie bude v této situaci chtít prodat dřívější prezident společnosti Adrian Sarbu. „Nemyslím si, že lze kroky Adriana Sarbu dobře odhadnout. U pana Sarbu nelze prodej akcií vyloučit vzhledem k tomu, že už není v managementu firmy a má tak veškerou volnost svůj podíl zpeněžit. Již v minulosti jsme viděli, že svůj podíl postupně odprodával. Na druhou stranu by cena akcií na mnohaletých minimech mohla od prodeje odrazovat,“ myslí si Pavel Ryska.

Pohled na vývoj akcií CME v delším – kvartálním horizontu – ukazuje, že po odchodu Adriana Sarbu na začátku srpna 2013 akcie CME postupně stoupaly. Růst zastavily až oznámené výsledky hospodaření. V grafu jsou naznačeny dva body poklesu: 30. října, kdy byly oznámeny výsledky společnosti za třetí čtvrtletí 2013 a 5.11. 2013 po odprodeji akcií Fredem Langhammerem.

Vývoj hodnoty akcií CME v Kč, 1.8.-8.11. 2013, Pražská burza

Zdroj: PSE

Foto: Photospin

-mav-