Konflikt v ČT se stupňuje přes média

čtvrtek, 07. listopadu 2013, 14:31 TV MediaGuru

Názorový nesouhlas o dění v redakci zpravodajství ČT se dále vyostřuje.

Konflikt uvnitř redakce zpravodajství České televize, kde na jedné straně stojí údajně skupina 23 redaktorů, kteří tvrdí, že zpravodajství je zmanipulované, a na straně druhé 61 redaktorů, kteří vyjadřují podporu řediteli zpravodajství Zdeňku Šámalovi, se dále vyostřuje a řeší přes média. Situaci se zatím nedaří uklidnit, cílená medializace ale škodí především České televizi.

Napětí se rozvířilo poté, co zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT Adam Komers, který kritizuje vedení zpravodajství ČT (sám je přitom jeho členem), ve čtvrtek rezignoval údajně kvůli obavě, že zpravodajství ČT je ovlivňováno PR agenturou Bison & Rose. Usoudil tak na základě čtvrtečního článku v Hospodářských novinách od redaktora ČT Michala Kubala, který měl být do redakce odeslán Janou Lutonskou z emailové adresy zmíněné PR agentury.

Michal Kubal v tomto článku zpochybnil stížnost 23 redaktorů a uvedl, že s výtkami směrem k vedení zpravodajství nesouhlasí. „Současný spor o nezávislost a domnělé politické ovlivňování zpravodajství a hlavně jeho propírání na veřejnosti televizi nesmírně poškozují. Nahrávají těm, kdo chtějí veřejnoprávní instituci na kolenou. Už samotné zveřejnění údajných pochybení neguje vynikající práci, kterou zpravodajství České televize dlouhodobě předvádí,“ napsal mj. v textu pro Hospodářské noviny Michal Kubal.  Závěrem uvádí, že tento „údajný boj za svobodu a nezávislost tak místo dramatu připomíná spíš frašku.“

Proti slovům Adama Komerse vystoupil na svém blogu i redaktor ČT František Lutonský, jehož manželka pracuje v PR agentuře a která článek Michala Kubala do HN poslala. Směřovala ho na redaktora HN Petr Honzejka, s kterým se zná, vysvětluje Lutonský. „Snížil jste se už poněkolikáté k podlému a lidsky nízkému útoku. Rozumím tomu, že jste zoufalý, protože nejste schopen obhájit svoji roli ani motivaci v celé kauze „Daniela Drtinová“, ale ani to vás neopravňuje k ničemu podobnému. Dokonce vás k tomu neopravňuje ani to, že jsem vás už na začátku kauzy, na které se tak mediálně zviditelňujete, mezi čtyřma očima vyzval, abyste se buď omluvil nám všem a hlavně L. Dolanskému a P. Mrzenovi, nebo dokázal všechna vaše tvrzení. Takhle se totiž nechová ani chlap, ani manažer a už vůbec ne novinář,“ napsal na svém blogu směrem k Adamu Komersovi František Lutonský.

Ve čtvrteční MF Dnes Lutonský, který odpovídá za denní chod ČT24, rovněž uvedl, že ve zpravodajství ČT nejde o systematické ovlivňování, ale o osobní spor. „Televizní krizi jsme tu už měli a Adam Komers byl jejím mluvčím. Kavčí hory se z ní vzpamatovávají dodnes,“ napsal mj. Lutonský pro MF Dnes.

Na stejné straně se v MF Dnes vyjadřuje také Daniela Drtinová. Vysvětluje, že petice 23 redaktorů byla Radě ČT doručena po několikaměsíčním náročném zvažování všech „pro a proti“. „Nikoliv proto, abychom veřejnou službu zničili, ale naopak s cílem pomoci jí zbavit se infekce a posílit její imunitu. Následovat musí další kroky: otevřená, diskusní platforma o tom, jak veřejnoprávní televize plní svou roli ze zákona, ustavení redakčního ombudsmana a taky sepsání etického kodexu redakční nezávislosti,“ uvádí mj. ve svém textu Drtinová, podle které ve zpravodajství dochází „k systematicky se opakujícím, podobným typům zásahů, u kterých si šéfredaktor dá tu práci s tím, že se cíleně zaměří na obraz tří politických subjektů“.

Situací ve zpravodajství ČT se ve středu zabývala Rada ČT. Požádala generálního ředitele Petra Dvořáka o prošetření stížnosti 23 redaktorů. Dvořák chce vytvořit nezávislou skupinu složenou ze zástupců médií, akademické sféry a mediálních odborníků, která by stížnost posoudila. Zároveň zadal vnitřní audit a zapojit chce i etický panel.

-mav-