Majitel TV Nova, firma CME, propustí až tisíc lidí

pátek, 01. listopadu 2013, 08:11 TV MediaGuru

V rámci nutných úspor odejde ze CME do konce letošního roku až tisíc lidí.

Majitel skupiny Nova, společnost CME, sníží v rámci nutné restrukturalizace a úspor počet zaměstnanců až o tisícovku. konferenčním hovoru pro investory to uvedl jeden z generálních ředitelů CME Michael Del Nin.

Ke konci roku 2012 uváděla CME cca 4500zaměstnanců. Jen pro českou skupinu Nova, resp. společnost CET 21, pracovalo ke konci roku 2012 cca 650 zaměstnanců.

„Na konci letošního roku budeme mít přibližně o tisíc zaměstnanců méně, než jsme měli na začátku roku 2013,“ řekl Del Nin při představování kroků, které chce nové vedení CME nastavit, aby vylepšilo hospodaření a snížilo provozní ztrátu. Odchod tisícovky zaměstnanců má vést k úspoře 30 mil. USD.

CME se chce zároveň v rámci restrukturalizace zaměřit především na svůj klíčový televizní byznys. „Přehodnocujeme některá aktiva, která v našich zemích netvoří core-byznys,“ řekl dále Del Nin s tím, že nevylučuje prodej některých nebo všech těchto aktiv. Jde např. o kinodistribuci nebo rádia. V Česku by se tak toto rozhodnutí mohlo týkat společnosti Bontonfilm, kterou CME stoprocentně vlastní.

Management CME investorům rovněž řekl, že urychlil připravovaný restrukturalizační plán firmy, který ale na druhou stranu teď CME nákladově zatíží víc, než předpokládala (cca 20 mil. USD). Prioritou je pro management, který převzal řízení CME po odchodu Adriana Sarbu, změna přístupu v prodeji reklamy, zejména na českém trhu, kde nový management usiluje o znovunastavení dlouhodobé spolupráce s mediálními agenturami. Zároveň probíhá analýza struktury nákladů.

Hlavní prioritou je pro CME návrat k růstu na českém reklamním trhu. Management očekává, že v příštím roce se výnosy z prodeje reklamy v Česku oproti letošku výrazně zlepší, ale přesto nedosáhnou vyšší úrovně než v roce 2012.

-mav-