Televize Šlágr byla vyřazena z měření ATO

úterý, 05. listopadu 2013, 20:00 TV MediaGuru

Lidová hudební televize Šlágr byla vyřazena z elektronického měření televizní sledovanosti.

Hudební televize Šlágr TV, která se zaměřuje na vysílání především lidových písní, byla v úterý vyřazena z elektronického měření TV sledovanosti. Důvodem pro vyřazení je údajná snaha televize ovlivňovat členy peoplemetrového měření.

„Členové ATO byli nuceni přistoupit k tomuto nepopulárnímu kroku z důvodu narušení metodických pravidel platných  pro elektronické měření ze strany stanice Šlágr TV. V kontaktním pořadu, v souvislosti s opakovaným zpochybňováním kvality dat o televizní sledovanosti, představitel vedení zmíněné stanice oslovoval z obrazovky domácnosti s peoplemetry a vyzýval je k navázání přímé komunikace s jeho televizí. Takové jednání ohrožuje objektivitu a nestrannost televizního měření, protože při znalosti identity členů výzkumného panelu by mohla TV stanice ovlivňovat výsledná data. O tom, zda Šlágr TV zůstane trvale mimo měření, rozhodne ATO na nejbližším zasedání metodologické komise," zdůvodnilo ATO v oficiálním oznámení.

TV Šlágr si na kvalitu dat ATO stěžovala dlouhodobě. V elektronickém měření TV sledovanosti je přitom pouze od letošního jara. Průměrné podíly, které ATO televizi Šlágr naměřila, považují majitelé televize za podhodnocené. Domnívají se, že reálná sledovanost televize, která sídlí v jižních Čechách, je vyšší. Usuzují tak z počtu dopisů a reakcí, které denně do sídla televize přicházejí.

Podle posledních měsíčních dat ATO-Mediaresearch za říjen dosáhl průměrný podíl Šlágr TV 1,4 % (D15+), vyšších podílů dosahuje Šlágr TV v cílových skupinách nad 55 let (přes 2 %, nad 65 let přes 3 %).

-mav-