Vánoční schéma na ČT začne už 19. prosince

pondělí, 11. listopadu 2013, 11:56 TV MediaGuru

Tradičně v duchu pohádek se ponese vánoční vysílání ČT. Začne už 19.12. a potrvá do 5. ledna.

Česká televize zahájí své vánoční vysílání už 19. prosince a potrvá až do 5. ledna. Podle generálního ředitele ČT Petra Dvořáka a programového ředitele Milana Fridricha se vánoční vysílání odrazí na všech kanálech České televize, včetně sportovního ČT Sport.

ČT zároveň využije pro vánoční vysílání i svůj nový dětský kanál ČT:D. Na něm chce nabídnout „to nejlepší z dosavadní nabídky”, proto mj. zopakuje speciálně upravený seriál Špačkové v síti času. Celkově ČT během vánočních a novoročních svátků odvysílá více než 70 původních filmových pohádek.

Hlavní štědrovečerní pohádkou má být premiérová pohádka Duch nad zlato. Hlavní role ztvárnili Viktor Preiss jako tajemný duch a Jiřina Bohdalová v roli mazané dvorní dámy. „Je to laskavá, úsměvná pohádka, vyprávěná v klasickém stylu, která má přispět k dobré náladě,” řekl režisér Zdeněk Zelenka.

Na Boží hod se představí nová pohádka Sněžný drakPetrem Lněničkou, Jitkou Čvančarovou nebo Sašou Rašilovem. O den později se ve vysílání ČT1 objeví dobrodružný film Modrý tygr, který získal ocenění na Mezinárodním filmovém festivalu pro děti a mládež ve Zlíně.

 

 

Výběr filmů a pohádek pro vánoční vysílání ČT1, 2013

Z novinek mimo pohádkovou tvorbu Česká televize odvysílá i sérii osmi filmových povídek podle významných domácích spisovatelů Škoda lásky. Autoři jednotlivých dílů, jako Michal Viewegh, Irena Obermannová, Jaroslav Havlíček, Ivan Klíma nebo Petr Šabach, se v nich věnovali partnerským vztahům a podle televize navazují na nejlepší tradice tuzemské povídkové tvorby. V prvním díle například přinese příběh Karla Gotta a jeho největší fanynky. Režie se ujal Jan Hřebejk, první díl se ve vysílání objeví 29.12., druhý díl 5. ledna 2014. O zbývajících dílech chce ČT průběžně informovat.

Na poslední den roku ČT nachystala silvestrovskou show. „Kromě češtiny se v ní objeví také slovenština, protože show dáváme dohromady se Slovenskou televizí. Bude tam řada překvapivých čísel a myslím, že je na co se těšit," poznamenal generální ředitel Petr Dvořák. Na novoroční večer, který má být podle televize mimo jiné poctou herečce Jiřině Bohdalové, připravila film Vrásky z lásky.

Druhý program České televize chce letos nabídnout více než padesát hodin známých snímků, jako jsou Půlnoční kovboj, Zkrocená hora či Když Harry potkal Sally.

Hlavní novinky vánočního vysílání ČT1, Vánoce 2013 – premiéry

Duch nad zlato (24.12.)

Sněžný drak (25.12.)

Modrý tygr (26.12.)

Foto: Česká televize

-mav-, -čtk-