Videoreklamy sleduje přibližně třetina uživatelů

úterý, 26. listopadu 2013, 14:00 Internet & Mobil, Reklama MediaGuru

Nejlépe jsou na tom reklamy, které tematicky souvisí s vyhledávaným videem.

Při prohlížení internetu obvykle lidé sledují konkrétní cíl a vyhledávají konkrétní informace a služby. Proto jakákoliv nevyžádaná informace může působit ve výsledku rušivěji než v případě jiných mediatypů. V extrémním případě tak lze získat vůči reklamě (ovšem ne automaticky také vůči propagované značce) odpor, upozorňuje studie mapující sledování videoreklam na YouTube na vzorku 189 respondentů.

Pokud je ale reklama krátká (15 sekund a nikoliv minuta) nebo nabízí možnost ji přeskočit, uživatelé ji nevnímají jako výrazně vlezlou, tedy nehrozí, že by její výsledek byl kontraproduktivní. Ještě lépe je na tom taková reklama, která tematicky souvisí s vyhledávaným videem. Ta se potom nemusí ani příliš snažit zasáhnout divákovy emoce (což je další z možných způsobů získání pozornosti), protože bude přirozeně souviset s námětem požadovaného videa. Příkladem takového tematického překrytí může být reklama na značku Adidas předcházející sestřihu gólů z fotbalového utkání. Emočně působivé pro změnu mají tendence být spoty organizací, jejichž náplní činnosti je ochrana životního prostředí a přírody (studie uvádí příklady Světového fondu na ochranu přírody – WWF).

Z řečeného navíc dále vyplývá, že právě divákův dojem z reklamního klipu, respektive ochota jej zhlédnout celý, souvisí více s parametry reklamy než se vztahem uživatele k dané značce. Jinými slovy, pokud ho spot nepříjemně ruší, jeho sdělení prostě nepřijme (případně nezhlédne celé), ani kdyby se mělo týkat divákovy oblíbené značky.

Pět sekund stačí

Podle vyjádření Googlu pro server TheNextWeb.com sleduje videoreklamy přibližně třetina uživatelů, ovšem s dodatkem, že toto procento se dost proměňuje nejen v souvislosti s konkrétním uživatelským chováním, ale i podle reklamy a obsahu videa – některou reklamu tak zhlédne až 70 % diváků, jinou zase jen 20 %. Závěry studie popsané výše tak alespoň naznačují, jaký typ obsahu má šanci zaujmout. Na druhou stranu existují spoty, které dokážou zajímavě pracovat už se samotnou funkcí přeskakování reklam. Například propagace automobilu značky Volkswagen s automatickou převodovkou během pár sekund přeskočí sama sebe – podobně, jako se zákazník nemusí v propagovaném voze starat o řazení. Podstatné je mu ulehčit život.

Také chilská reklamní agentura Mayo Draft šikovně využívá několikasekundový úsek, než se objeví možnost přeskočit k požadovanému videu. Uvádí příklady chování zbytečně plýtvající přírodními zdroji a nabízí sugestivní otázku, jestli si divák přeje skončit s reklamou, nebo s nešetrným chováním. Druhá možnost jej nasměruje na webové stránky zaměřené na úsporu energií a podporu environmentálně příznivého chování obecně.

-jav-