Facebook se rozhodl začít testovat videoreklamu

úterý, 17. prosince 2013, 22:29 Internet & Mobil MediaGuru

Facebook se snaží zvýšit reklamní příjmy, testuje reklamní videospoty.

Provozovatel komunitní sítě Facebook se rozhodl začít testovat umísťování reklamních videospotů na stránky svých uživatelů. Potvrdil tak spekulace, které se objevily v amerických médiích. Podle agentury AP by tento druh reklamy mohl výrazně podpořit příjmy společnosti.

Některým uživatelům ve Spojených státech se budou v rámci testování mezi příspěvky objevovat reklamní videospoty. Ty se nejprve spustí bez zvuku, který se aktivuje až v okamžiku, kdy na ně uživatel klikne.

„Marketingoví pracovníci budou moci tento nový formát brzy využít ke sdělení svých informací velkému počtu lidí na Facebooku," uvedla firma. Té by se tak mohla otevřít cesta na trh s televizní reklamou, jehož hodnota v samotných Spojených státech podle agentury Reuters dosahuje asi 66 miliard dolarů (přes 1,3 bilionu Kč) ročně.

„Z hlediska příjmů je videoreklama velmi důležitá," upozornil analytik Colin Sebastian ze společnosti Robert Baird & Co. „Je mnohem dražší než tradiční obrazová či textová reklama. A otevírá Facebooku dveře k širší skupině inzerentů," dodal.

Nový krok Facebooku by rovněž mohl zostřit jeho konkurenční boj s internetovou společností Google, která vlastní populární internetový videoportál YouTube.

Facebook používá více než miliarda lidí po celém světě. Každý den síť navštíví zhruba 700 milionů uživatelů. Loni Facebook vstoupil na akciovou burzu a tento měsíc se stane součástí amerického akciového indexu Standard & Poor's 500.

Facebook na konci října oznámil, že v letošním třetím čtvrtletí hospodařil s čistým ziskem 425 milionů dolarů (8,6 miliardy Kč) po ztrátě 59 milionů dolarů před rokem. Tržby meziročně vzrostly asi o 60 procent na více než dvě miliardy dolarů.