Nova a Prima urychlují nástup jarních formátů

pátek, 27. prosince 2013, 07:30 TV MediaGuru

Obvyklá pauza mezi podzimními a jarními schématy komerčních televizí je zkrácena na minimum.

Hlavní komerční televize Nova a Prima, mezi které se především dělí reklamní investice, se v letošním roce dostaly do takové situace, že téměř vynechávají obvyklou pauzu mezi ukončením podzimního schématu a nástupem jarních formátů.

Prima, která musí reagovat na pokles sledovanosti hlavního kanálu v letošním roce, začne své klíčové pořady uvádět už od 13. ledna. Nova, která zase v letošním roce v důsledku obchodní politiky ztrácela na reklamním trhu, chce inzertním klientům ukázat, že její výsledky ve sledovanosti znamenají výjimečnou komunikační sílu. Programové vypuštění začátku roku by tak mohlo znamenat nežádoucí snížení výkonu. A to navíc s ohledem na to, že Česká televize se v důsledku absence reklamy nemusí zabývat slabší inzertní sezónou a od začátku ledna je rozhodnuta nasadit několik programových novinek.

Poněkud netypicky se proto na obrazovky už od 2. ledna vrátí nové díly denního podvečerního seriálu Ulice (TV Nova). Česká televize začne od 6. ledna ve stejném čase (cca od 18:30) vysílat nový denní seriál Rozsudek, zpracovaný formou docudramatu, který má vycházet ze skutečných rozsudků vynesených v českých soudních síních.

Premiérové díly klíčových seriálů obou hlavních komerčních stanic se objeví už v polovině ledna – seriál Cesty domů (Prima) přijde na řadu od pondělí 13. ledna místo původně plánovaného 20. ledna, a seriál Ordinace v růžové zahradě (Nova) o den později v úterý 14. ledna. Oba půjdou ve svých typických časech. Prima se nakonec oproti původním plánům rozhodla pro lednové vysílání v úterý a ve čtvrtek zrušit pořad VIP Prostřeno!, který ji po skončení VyVolených nepřinášel v prosinci uspokojivé výsledky. Místo toho bude Prima v těchto dnech vysílat v lednu filmy.

Proti Cestám domů postaví Nova na začátku roku v pondělí a ve středu reprízu seriálu Kriminálka Anděl, která se Nově osvědčuje. Pondělní večerní sledovaností ale může zamíchat Česká televize, která od 6. ledna přijde s novým kriminálním seriálem podle skutečných událostí Případy 1. oddělení. Následovat bude další novinka ve vysílání ČT – sitcom Čtvrtá hvězda, obsazená herci z Dejvického divadla.

Česká televize chce další silnou kartu vytáhnout od pátku 17. ledna, kdy začne vysílat seriál První republika. Pořad má ambice dosáhnout stejné divácké odezvy jako Vyprávěj.

Programové plány TV Nova naznačují, že televize ve třetím lednovém týdnu počítá s nasazením seriálu Doktoři z Počátků, kterým na podzim vyhrávala nedělní prime-time. Od konce prosince zařadí ČT1 do nedělního vysílání cyklus povídek Škoda lásky.

V poslední třetině prvního měsíce nového roku uvede Prima v rychlém sledu čtyři nové pořady: publicistický pořad Očima Josefa Klímy, reality show Farmář hledá ženu, zábavní pořad Vylomeniny a od soboty 25. ledna druhou řadu soutěže Máme rádi Česko.

Uvedení některých pořadů do vysílání v lednu 2014

-mav-