Potvrzeno: Ringier kupují podnikatelé Křetínský a Tkáč

pátek, 20. prosince 2013, 16:12 Tisk MediaGuru

Majiteli Ringier Axel Springer CZ jsou Daniel Křetínský a Patrik Tkáč. Cena je 4,7 mld. Kč.

Společnost Ringier Axel Springer Media AG, joint-venture společností Ringier AG a Axel Springer SE, prodala svou českou dceřinou společnost Ringier Axel Springer CZ podnikatelům Danielu Křetínskému a Patriku Tkáčovi. Předmětem prodeje je také účast v distribuční První novinové společnosti (PNS). Ohodnocení společnosti činí 170 mil. euro (tj. cca 4,7 mld. Kč). Ve vedení by nadále měla zůstat Libuše Šmuclerová, vyplývá z oznámení společnosti.

Prodejem českých aktiv se Ringier Axel Springer Media AG chce více soustředit na další rozšiřování svého obchodu v Polsku, Srbsku a na Slovensku, uvedla firma v oficiálním oznámení. Právě urychlování digitální transformace a koncentrace na digitální růst v těchto zemích má být dalším strategickým směřováním švýcarsko-německé společnosti.

Po prodeji mediální skupiny Mafra v letošním červnu podnikateli a politickému lídrovi Andreji Babišovi tak jde o další podstatnou změnu vlastnických poměrů na českém tiskovém trhu.

„Tímto krokem se může Ringier Axel Springer Media AG ještě více soustředit na své aktivity na trzích, na nichž již zaujímá vedoucí postavení v digitální oblasti. Jsem přesvědčený o tom, že zaměstnanci s příchodem nového vlastníka vykročí do nového roku s velmi nadějnými vyhlídkami do budoucnosti,“ řekl Mark Dekan, CEO Ringier Axel Springer Media AG.

Nový majitel uvedl, že věří v úspěšnou budoucnost mediální společnosti. „Jsme si vědomi problémů, se kterými se tradiční tištěné noviny v současnosti potýkají a těšíme se na spolupráci se současným manažerským týmem vedeném Libuší Šmuclerovou, se kterým chceme najít správná strategická řešení," řekl Daniel Křetínský.

Ringier Axel Springer CZ je nejsilnějším vydavatelem na českém trhu z pohledu čtenářského zásahu. Svými tituly osloví 3,8 mil. čtenářů (čtenost na vydání). Portfolio tvoří novinové tituly Blesk, Aha! a Sport a dále časopisy Reflex, ABC, GEO, Blesk pro ženy, Blesk Hobby či Svět motorů.

Transakce ještě podléhá schválení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Švýcarská společnost Ringier vstoupila na český trh v roce 1991 jako první zahraniční vydavatel. Pod názvem Ringier ČSFR začala vydávat ekonomický týdeník Profit a televizní programový časopis Teletip. Svůj vlajkový titul Blesk začala vydávat o rok později. V roce 2010 se švýcarská společnost domluvila na vytvoření společného podniku s německou společností Axel Springer a vznikl tak joint-venture Ringier Axel Springer.

Ringier Axel Springer je vydavatelem s nejvyšším ziskem na českém trhu. V loňském roce vytvořila čistý zisk ve výši 422 mil. Kč, tržby dosáhly 2,096 mld. Kč.

-mav-

Profil: Daniel Křetínský

Křetínský se v uplynulých letech vypracoval mezi nejvlivnější postavy českého byznysu. Do širšího povědomí poprvé vstoupil jako společník skupiny J&T, která v roce 2004 ovládla fotbalový klub Sparta Praha a Křetínský se stal jeho šéfem, kterým je dodnes.

Podniká v řadě oborů, především v energetice, těžbě uhlí, plynárenství, investicích, strojírenství, odpadovém hospodářství.

Mezi české miliardáře se údajně poprvé dostal poté, co v roce 2009 spolu s J&T a skupinou PPF Petra Kellnera založil Energetický a průmyslový holding (EPH), který manažersky řídí a ve kterém získal 20 procent. Nyní se podle dostupných informací chystá spolu s J&T odkoupit podíl PPF v EPH za 30 miliard korun. PPF v současnosti drží v EPH 44,44 procenta, J&T 37,04 procenta a Křetínský 18,52 procenta akcií.

Společnost EPH zahrnuje přes 30 podniků, které působí v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, distribuci tepla a obchodu s elektřinou a plynem.

-čtk-