Seznam.cz rozšiřuje prodej reklamy o retargetting

středa, 22. ledna 2014, 05:25 Internet & Mobil MediaGuru

Po behaviorálním cílení se Seznam.cz pouští do retargettingu. RTB zatím testuje.

Internetová tuzemská jednička, Seznam.cz, začala v rámci reklamního systému Sklik.cz nabízet možnost využití funkce retargetingu. Klienti tak mohou oslovit uživatele, kteří na jejich stránkách v minulosti nakoupili nebo je pouze navštívili.

Zadavatelé, kteří chtějí této reklamní možnosti využít, musí na dané stránky vložit krátký kód, díky kterému si reklamní systém Sklik.cz zapamatuje všechny uživatele stránek a URL adresy, které uživatelé navštívili. Tato data pak mohou například e-shopy použít k definování cílových skupin zákazníků a vytvářet pro ně reklamu na míru v partnerské obsahové síti (Novinky.cz, iHned.cz a dalších téměř 4500 webů).

Seznam.cz se tak pouští do dalšího nástroje, kterým rozšiřuje nabídku reklamních možností s předpokladem zvýšené efektivity reklamních sdělení. Doplňují tak formáty display reklamy, které na druhou stranu usilují spíše o maximální zásah v počtu uživatelů a zobrazení.

V loňském červnu spustil Seznam behaviorální cílení (nákup reklamy na cílové publikum) a anoncoval, že ověřuje míru využití retargetingu. „Prodej na umístění a afinity rozšiřujeme o možnosti prodávat cílové publikum. Není to tak, že končíme s prodejem na umístění a přesouváme se jen k prodeji cílového publika. Seznam.cz chce mít škálu možností zcela kompletní,“ popsal tehdy pro MediaGuru.cz manažer reklamy Seznam.cz Martin Picek.

Seznam.cz stále testuje možnosti prodeje display reklamy na aukčním principu v reálném čase (RTB). Testy zatím neskončily a firma neupřesnila, zda prodej reklamy přes RTB spustí v ostrém provozu.

-mav-