Výzkum: Jak vypadají mobilní aplikace médií

čtvrtek, 09. ledna 2014, 07:39 Internet & Mobil MediaGuru

EBU zjišťovala možnosti a nabídku mobilních aplikací mediálních značek napříč Evropou.

Penetrace chytrých mobilních telefonů ve společnosti rok od roku vzrůstá, a proto i média napříč Evropou vyvíjejí mobilní aplikace. Snaží se jimi zasáhnout větší publikum, dostat se k mladší cílové skupině či prostě jen ukázat svou schopnost držet krok s dobou.

Výzkum Evropského sdružení pro veřejnoprávní vysílatele (EBU) zmapoval celkem 556 aplikací svých 71 členů ze 43 zemí. Z výsledků vyplývá, že nejčastěji média ve svých aplikacích nabízejí živé audio vysílání (90 %), naopak video streaming nabízí pouze 38 % z nich. Dále mají v oblibě zařazovat do aplikace zprávy či záznamy vysílání.

Co mobilní aplikace nabízejí?

Zdroj: EBU: Planet of the Apps

Většina oslovených společností chce aplikací především zasáhnout širší publikum (73 %). Polovina z nich tím cílí na mladé a nové uživatele (50 %) a jen šest dotázaných s nimi chtějí podpořit interaktivitu s publikem.

Jaký cíl mají mobilní aplikace plnit?

Zdroj: EBU: Planet of the Apps

interaktivními prvky přitom však pracuje většina aplikací. Až 67 % z nich umožňuje sdílení příspěvků na sociálních sítích. U poloviny je možné také psát komentáře na webové stránky daného média a u 42 % lze posílat zprávy rovnou do studia. Některé aplikace také nabízejí pohled přes web kameru přímo do studia. Další přidanou hodnotu představují například alerty na aktuality, sportovní výsledky, krimi zprávy či doplnění názvu písně a hudebního interpreta.

Obsah aplikací se ve velké míře odvíjí od webových stránek, odkud je obsah překlápěn buď manuálně, nebo automaticky (u 79 % případů). Většinou se jedná jen o výběr zpráv, nikoliv o 100% kopii webu.

Co se týče podoby aplikací, nejsou neobvyklé tzv. horizontální aplikace, které zastřešují více stanic stejného provozovatele. Mezi nimi je pak možné plynule přepínat podle nálady.

Příklady tzv. horizontálních aplikací

Zdroj: EBU: Planet of the Apps

Stanice Polskie Radio nabízí možnost vybírat si hudbu či mluvené slovo či zvolit pořad podle kategorie.

Polskie Radio

Zdroj: EBU: Planet of the Apps

Německá stanice NDR ke svému živému vysílání a psaných zpráv přidává také předpověď počasí a dopravní zpravodajství, které je možné navolit podle druhu dopravní komunikace.

Rádio NDR

Zdroj: EBU: Planet of the Apps

Ze specifických funkcí aplikací lze zmínit například možnost odesílat obrázky, videa a audio nahrávky do studia německého HR Radia. Stejná stanice nabízí také funkci na jednoduché hlasování posluchačů. V aplikaci Deutschlandradio je možné si vybrané pořady stanice nahrávat. MDR radio přes aplikace zpřístupňuje svou mediatéku.

Některá média si vytvořila rovněž tematicky zaměřenou aplikaci. Například BBC či ARD mají jednu aplikaci pouze na zpravodajství (BBC News, tagesschau), druhou pouze na sport (BBC Sport, Sportschau).

Tematické aplikace BBC a ARD

Zdroj: EBU: Planet of the Apps

Neobvyklé nejsou ani herní aplikace, které cílí většinou na děti. Například s aplikací německé televizní show Sandmännchen si mohou zahrát fotbal. Irská aplikace Cúla Caint 2 učí své uživatele irskou gaelštinu. Finská aplikace YLE shows vysvětluje dětem pomocí komiksů a videí, jak funguje svět. Spíše pro dospělé je pak určena aplikace Melodikrysset švédského rádia P4, kde je možné luštit křížovky, či aplikace Top Gear: Stunt School Revolution britské stanice BBC Worldwide, v níž je možné zajet si závod ve sportovním autě.

Top Gear: Stunt School Revolution

Zdroj: EBU: Planet of the Apps

Většina aplikací tak využívá již zavedené zvyklosti uživatelů chytrých telefonů. Jejich používání je jednoduché a intuitivní, což je hlavní předpoklad jejich úspěchu. Do budoucna mediální společnosti plánují do aplikací zařazovat více informací před samotným pořadem (například jména hostů a stručný popis), během pořadu ukázat nejen jednotlivé mluvčí, ale i playlist a po pořadu nabídnout vedle záznamu i jeho shrnutí. Některé společnosti také chtějí zpřístupnit 7denní archiv či vkládat do aplikací více videí a fotografií.

-kch-