Český internet přináší ekonomice až 350 mld. Kč

úterý, 04. února 2014, 11:14 Internet & Mobil MediaGuru

Téměř 10 % HDP přináší české ekonomice tuzemský internet, zjistila studie profesního sdružení.

350 miliard korun ročně přináší tuzemské ekonomice český internet, zjistila studie profesního internetového sdružení SPIR pod názvem Česká internetová ekonomika. To je téměř 10 % hrubého domácího produktu (HDP), zaznělo na úterní tiskové konferenci. Samotné jádro internetové ekonomiky je menší, představuje 2-3 % HDP, přidaná hodnota v dalších odvětvích se blíží k 10 %.

Internet podle studie dává práci více než 300 tisícům lidem v zemi, produktivita práce je na něm dvakrát vyšší, než je průměr v České republice a ovlivňuje podnikání téměř všech firem v Česku.

Zástupci sdružení SPIR zároveň vyjádřili obavy z dalšího vývoje internetu a z pasivního přístupu státu k rozvoji internetu. „Nemáme odborně technicky vzdělané lidi na úrovni vysokých škol a nemáme absolventy, kteří jsou vzdělaní v IT. A pokud jsou dobří, tak odcházejí do zahraničí,“ uvedla např. výkonná ředitelka SPIR Kateřina Hrubešová. „Stát se musí začít vážně věnovat internetu jako konkurenční výhodě,“ dodala.

„Internetová ekonomika je mnohem schopnější a nastartovaná mnohem aktivněji, než by se mohlo zdát z veřejných debat, které stát internetu věnuje. Internet se tady rozvinul bez zásahu státu. Nemyslíme si, že to je dobrý přístup. Stát dokáže efektivně pomoci některým sektorům, o které má zájem,“ uvedl předseda Výkonné rady SPIR Ján Simkanič.

Studie má podle SPIR sloužit k tomu, aby státní správa měla argument, že podpora internetu má smysl. „Chceme sami přicházet s návrhy, jak pomoci internetovému podnikatelskému prostředí,“ dodal Ján Simkanič. Stát může podle SPIR pomoci, např. v otázce otevřených dat (open data) v digitalizace státní správy nebo v přípravě účinné legislativy. „Nechceme ale, aby se větší zájem státu projevil větším přísunem povinností,“ uvedl Simkanič.

Studie je k dispozici zde.

-mav-