Šafr a Tabery mohou být spokojeni, jejich tituly rostly

pátek, 14. února 2014, 12:14 Tisk MediaGuru

Pouze třem tuzemským týdeníkům se v loňském roce zvýšil prodaný náklad.

Celkový prodaný náklad tuzemských týdeníků dosáhl loni 1,9 mil. výtisků a ve srovnání s předcházejícím rokem byl o 1 % nižší. Vliv na tento výsledek měl příchod nového týdeníku Sedmička, který se podle údajů o prodaném nákladu stal v loňském roce druhým nejprodávanějším a zvýšil tak celkový počet prodávaných výtisků.

Pohled na jednotlivé tituly totiž jinak ukazuje, že prodejně si loni lépe vedly pouze tři týdeníky: zpravodajský týdeník Respekt (+3 %) a společenské tituly Reflex (+ 6 %) a Instinkt (+16 %).

Přestože šéfredaktoři obou týdeníků s počátečním písmenem „R" Pavel Šafr (Reflex) a Erik Tabery (Respekt) spolu často ostře polemizují v diskusích na sociálních sítích a mezi oběma tituly panuje velká rivalita (viz např. naposledy článek Bohumila Doležala ze začátku letošního února: „Respekt“ kontra „Reflex“ aneb Polemika s nepolemikou), oba tituly dokázaly loni vylepšit své prodejní výsledky. Reflex se tak vrátil na úroveň průměrného prodeje ve výši 60 tisíc kusů, na kterou dosáhl před dvěma lety. Také Respekt zvýšil svůj prodej na úroveň, na které se pohyboval před dvěma lety (34 tis. kusů).

Společenský týdeník Instinkt, který zaznamenal nejvyšší procentuální nárůst, se prodával o 12 Kč levněji než podstatnou část předcházejícího roku (snížení prodejní ceny z 32 Kč na 20 Kč od října 2012). Výhodnější prodejní cena a zřejmě i společný prodej v balíčku s titulem Sedmička tak týdeníku pomohly k lepším prodejům.

K nejprodávanějším týdeníkům patří bulvární časopisy na čele s Rytmem života, který i přes nástup Sedmičky uhájil pozici nejprodávanějšího tuzemského týdeníku s průměrným prodejem těsně pod hranicí 200 tisíc kusů.

S nižším prodaným nákladem se loni vypořádávaly především některé tituly pro ženy (Vlasta, Katka), nedělníky (Nedělní Aha!, Nedělní Sport), bulvární Pestrý svět a televizní TV magazín.

Průměrný prodaný náklad týdeníků v roce 2013 (ks)

Pozn.: Tituly TV magazín a TV pohoda jsou většinou svého nákladu vkládány do regionálních deníků nebo týdeníků. Údaj uvedený v tabulce se vztahuje pouze k jejich samostatně prodávaným výtiskům. Nevyjadřuje ale celkový distribuovaný náklad obou týdeníků.

Zdroj: ABC ČR

-mav-