Seznam.cz spustí nové Mapy, obsahují i jízdní řády

čtvrtek, 20. března 2014, 11:32 Internet & Mobil MediaGuru

Od 1. dubna spustí Seznam.cz novou podobu služby Mapy.cz, její součástí budou i jízdní řády.

Seznam.cz připravuje od 1. dubna spuštění své služby Mapy.cz v nové podobě. Půjde zatím o beta verzi, v rámci inovované služby spustí tuzemská internetová jednička několik novinek.

„Nová podoba Mapy.cz vychází z konceptu Firem.cz, které budou v ostrém provozu spuštěny od začátku dubna,“ řekl ve čtvrtek novinářům generální ředitel Seznam.cz Pavel Zima. Nová podoba má umožnit přidávat nové mapy a ukázat na první pohled, jaké mapové sady jsou k dispozici.

Nová podoba Mapy.cz

Součástí bude i vyhledávání jízdních řádů veřejné dopravy (v beta verzi). Zatím půjde o jízdní řády pro Prahu a okolí. Do budoucna má v plánu přidávat další města. „Data budeme doplňovat postupně, protože celorepubliková data o jízdních řádech stále nejsou veřejně zpřístupněna a Seznam.cz si proto data obstarává z více zdrojů,“ uvedl generální ředitel Pavel Zima. Možné bude kombinovat pěší trasy s trasami MHD.

Po datech z Pražské integrované dopravy budou v dubnu následovat celorepubliková vlaková spojení a vybrané meziměstské autobusové spoje, během května jízdní řády pro Jihomoravský kraj a další lokality. Většina republiky by měla být jízdními řády a novým hledáním spojení pokryta do konce roku.

Vyhledávání tras MHD v rámci nové služby Mapy.cz

V rámci služby Mapy.cz se objeví také Seznam.cz Panorama – nejprve ve vybraných místech (Praha, část Moravy), do konce příštího roku po celé republice. Seznam připravuje i 3D mapy. Vybranou ukázkou bude Špindlerův mlýn, další města budou přibývat.

3D pohled na Špindlerův mlýn

V průběhu dubna začne Seznam.cz spolupracovat s Biletem, online prodejcem jízdenek. Po vyhledání trasy tak bude možné koupit si jízdenku na zvolený vlak.

Seznam.cz také dokončuje práci na projektu haptických map pro celou republiku. Haptické mapy slouží nevidomým a slabozrakým. Používají specifický mapový klíč, který generuje černobílé mapy, které po tisku na speciální papír a za použití tzv. fuseru nabobtnají do hmatem čitelné podoby. Mapy budou od 1. dubna k dispozici na specializované stránce hapticke.mapy.cz optimalizované pro tisk a skládání jednotlivých vytištěných listů map.

-mav-