Časopis roku: 100+1 obhájil vítězství, hvězdou je Tina Bydlíme. Bodoval i Dotyk

čtvrtek, 10. dubna 2014, 21:02 Tisk MediaGuru

Unie vydavatelů ocenila podesáté nejlepší české magazíny. Ocenění získala desítka časopisů.

Na slavnostním vyhlášení v pražském SaSaZu byly ve čtvrtek večer rozdány ceny pro nejlepší české magazíny v tradiční soutěži Časopis roku. Soutěž pořádá Unie vydavatelů, profesní sdružení pro vydavatele tisku.

Celkem letos soutěžilo 40 časopisů přihlášených v osmi kategoriích podle výše prodaného nákladu. Ve speciálních kategoriích digitálních projektů soutěžilo pět titulů a v kategorii nejlepší obálka 14 časopisů. Počet přihlášených časopisů byl mírně vyšší než minulém roce, ale snížil se počet přihlášených obálek. Digitálních projektů se v tomto ročníku zúčastnil stejný počet jako v minulém roce.

Ocenění Časopis roku získalo deset časopisů. V kategorii vysokonákladových magazínů s prodaným nákladem nad 100 tisíc výtisků bodoval programový časopis TV mini. V kategorii titulů s prodaným nákladem do 100 tisíc uspěl lifestylový magazín Marianne. V kategoriích s nižším prodaným nákladem získaly největší přízeň porotců časopisy 100+1, který tak zopakoval své vítězství z loňského roku, poprvé uspěl licenční National Geographic a v těžké konkurenci časopisů s prodaným nákladem pod 15 tisíc kusů Můj dům.

Hvězdou roku, tedy časopisem s nejvyšším nárůstem prodaného nákladu, čtenosti a inzerce se stal magazín Tina Bydlíme. Relaunch roku se pak nejvíce podařil časopisu Moje psychologie, rozhodla porota.

V kategorii nejlepších digitálních počinů vydavatelů zvítězil první český tabletový magazín Dotyk. Ten tak v tomto týdnu získal druhou cenu – v úterý převzal cenu světové asociace WAN-IFRA.

Ocenění nejlepší odborný titul si odnáší Architekt, kterému se tak podařilo obhájit vítězství z loňského i předloňského roku. Za nejlepší obálku roku zvolila porota titulní stranu časopisu Ekonom z února 2013, která zvýšila prodej časopisu s daňovou přílohou.

Přehled vítězů Časopis roku 2013

Kategorie Titul Vydavatel
Časopisy s prodaným nákladem nad 100 000 ks TV mini Astrosat
Časopisy s prodaným nákladem od 50 000 do 100 000 ks Marianne Burda Media 2000
Časopisy s prodaným nákladem od 25 000 do 50 000 ks 100+1 zahraniční zajímavost Extra Publishing
Časopisy s prodaným nákladem od 15 000 do 25 000 ks National Geographic Sanoma Media Praha
Časopisy s prodaným nákladem pod 15 000 ks Můj dům Business Media CZ
Hvězda roku 2013 Tina Bydlení Bauer Media
Launch nebo relaunch roku Moje psychologie Mladá fronta
B2B časopis Architekt Julius Macháček – Kabinet
Digitální počin roku 2013 Dotyk Tablet Media
Obálka roku 2013 Ekonom č. 7/2013 Economia

-mav-