GoPro stírá hranice mezi videoobsahem a reklamou

pátek, 04. dubna 2014, 16:03 Internet & Mobil MediaGuru

YouTube zveřejnil žebříček nejpopulárnějších značek. V čele stojí výrobce kompaktních kamer GoPro.

Společnost Google začne pravidelně zveřejňovat pořadí nejpopulárnějších značek na videoserveru YouTube. Na čele historicky prvního YouTube Brand Channel žebříčku z prvního čtvrtletí roku 2014 je GoPro – značka digitálních kamer vhodných pro natáčení průběhu extrémních sportů.

YouTube Brand Channel žebříček

GoPro videa jsou z komunikačního hlediska zajímavé tím, že je mohou účelně pro svoje marketingové účely využívat společnosti, jako je Monster nebo Red Bull. GoPro videa se tak stávají reklamním formátem i propagací jeho možností zároveň. Existuje snad lepší způsob na propagaci videokamery než prezentací toho, jaké působivé záběry dokáže natočit? Značky by se zase v internetovém prostředí měly snažit vytvářet potenciálně virální obsah, a právě zajímavá videa mezi takový obsah patří. Žebříček YouTube Brand Channel je tedy podle vyjádření Googlu reakcí na trend, kdy značky ztenčují hranice mezi tvůrci obsahu a jeho propagátory. Cílem je vyzdvihnout ty, které pravidelně zveřejňují obsah s cílem budovat aktivní základnu fanoušků. Mezi kritéria výběru potom patří faktory, jako je popularita u publika, opakovaná zhlédnutí, celkový čas sledování nebo počty „lajků“ a sdílení.

Kanál GoPro má dohromady na YouTube téměř dva miliony odběratelů. Aktuální video pořízené během závodu v supercrossu v Torontu dokonale ilustruje mizející smysluplnost rozlišování mezi reklamou a obsahem.

Video propaguje de facto čtyři skutečnosti najednou. Skvělý Jamese Stewarta, který se prokousal z konce startovního pole až na vrchol. Závody sponzorované výrobcem energetických nápojů Monster – oficiální název akce zní Monster Energy Supercross Toronto a nechybí ani v pojmenování videa. Logo firmy Red Bull, jež se po celou délku videa nachází v zorném poli diváka. Kameru GoPro schopnou natočit kvalitní záběry i ve značně nestandardních podmínkách.

Neznamená to samozřejmě, že by všechny významy byly pro divákovo vnímání stejně důležité, podstatná je ale možná symbióza mezi sportovci, GoPro a organizátory podobných událostí. Samotný obsah videí se potom stává naplnění názvu „GoPro“ a sloganu „Be a Hero“, obojí má povahu výzvy k odhodlání se k výjimečnému činu. Obsah videa je potom inspirací i reklamou na možnosti této digitální kamery pořídit záznam doslova z místa činu. Podle Googlu tento druh autenticity záběrů napomáhá pocitu spojení se značkou. „Neexistuje žádný scénář úžasných příběhů, jež naši zákazníci zachycují a sdílejí každý den,“ tvrdí Nicholas Woodman, zakladatel firmy GoPro. Největší využití mají jeho výrobky pro dokumentaci výjimečných sportovních výkonů a pořizování netypických záběrů přímo „z akce“. V červnu začíná v Brazílii mistrovství světa ve fotbale a společnost Adidas ve spolupráci s GoPro umístí šest GoPro HD videokamer přímo do oficiálního míče mistrovství světa.

V českém sportovním kontextu potom záběry z GoPro kamery uploaduje na vlastní YouTube kanál fotbalová Sparta, nelze nezmínit ani zdokumentovaný trénink snowboardcrossařky Evy Samkové.

Videokamery GoPro ale nemusí natáčet jen sportovní výkony. Mezi nejpopulárnější videa na YouTube kanálu této značky patří záchrana kotěte z vyhořelého domu, za rok a půl nasbíralo přes 20 milionů zhlédnutí.

Ještě lépe je na tom klip sestříhaný z prostředí úchvatných přírodních scenérií, včetně podmořského světa. Jeho počet views se blíží 30 milionům.

-jav-