Pavel Novotný: Bulvární média nikdy nelžou

středa, 02. dubna 2014, 14:22 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Známý bulvární novinář Pavel Novotný vystoupil v debatě Diskusního klubu.

Současná masová média útočí především na emoce čtenářů a diváků. Nejlepším barometrem aktuálních nálad ve společnosti jsou podle Pavla Novotného, šéfredaktora Extra.cz, statusy uživatelů sociálních sítí. Novotný to uvedl v debatě Diskusního klubu, ve kterém vystoupila také Petra Kovářová ze společnosti Surrealis.

Média nálady ve společnosti využívají a hrají s veřejnosti jakousi hru. Bulvár je podle Novotného populární především proto, že se obyčejní lidé mají možnost ujistit, že i slavní a krásní mají problémy. „Je to pro ně zábava na pár minut denně, jakýsi únik od reality, předtím, než se musí vrátit někam do Kolbenky ke své práci,“ řekl novinář.

Přestože lidé většinou tvrdí, že bulváry nečtou, opak je údajně pravdou. Statistiky říkají, že více než dva miliony obyvatel republiky denně ve větší nebo menší míře bulvární zprávy sleduje. Ve snaze zaujmout co největší čtenářskou obec a zvýšit náskok před konkurencí, bulvár přitvrzuje. „Lidé milují bizarnosti a média jim je servírují ve stále větší míře. Dnes už dokonce i ta média, která jsou považována za seriózní,“ říká Novotný. Míra důvěry v bulvární média je u nás neobyčejně vysoká. Podle Novotného je to dáno tím, že se čtenáři měli mnohokrát přesvědčit o tom, že se všechny zveřejněné zprávy zakládají na skutečnosti.

„Bulvár nelže. Bulvár nafukuje, přikresluje, ale nikdy nelže,“ tvrdí bulvární novinář, ale zároveň připouští, že se bulvární média dopouštějí vědomě na svých čtenářích určitých podvodů. „Titulkem nutíme čtenáře kliknout na článek, a abychom jej nalákali, jdeme často na hranici podvodu. Máme zjištěno, že existují některá klíčová slova v titulcích, která zvyšují čtenost až o 40%. Jsou to slova jako ‚cikán’, ‚Rom’ a ‚Facebook’“, dodává Novotný.

Oba diskutéři se shodli v názoru, že míra svobody médií v Česku je vysoká a nesrovnatelná například se situací na Slovensku nebo v Polsku, kde jsou stále ještě některá témata v médiích tabu.

Celou debatu je možné zhlédnout zde

-mav-