Lidové noviny přecházejí na vydání v jednom sešitu

úterý, 06. května 2014, 08:35 Tisk MediaGuru

Od pondělí 12. května začnou Lidové noviny vycházet v kompaktním jednosešitovém vydání.

Po zhruba patnácti letech se Lidové noviny vracejí do podoby kompaktního deníku. Opouštějí tak dvousešitovou strukturu a místo toho budou vycházet jen v jednom kompaktním sešitu. Rozsah deníku se ale oproti současnému stavu nezmění.

Změna sešitové struktury Lidových novin byla dlouho očekávaná, o podobném kroku navíc uvažuje i druhý deník ze skupiny MafraMladá fronta Dnes. Brzy k němu mají přistoupit i Hospodářské noviny vydavatelství Economia.

V podobě kompaktního sešitu bude deník vycházet v pracovní den, zatímco sobotní vydání bude nadále rozčleněno do čtyř částí.

„Rozhodli jsme se pro tuto úpravu, protože věříme, že dobré noviny mají reagovat na svou dobu hlavně obsahem, ale také podobou,“ zdůvodnil šéfredaktor Lidových novin István Léko.

Spojení dvou sešitů do jednoho silnějšího o 20 až 24 stranách má podle ředitele redakce LN Veselina Vačkova čtenářům umožnit snadnější manipulaci ve zrychlených dnech pracovního týdne. „Redakci dá možnost lépe pracovat s rozsahem rubrik podle významu událostí. Inzerentům nabídneme komfort a flexibilitu při umísťování inzerátů,“ doplnil Vačkov.

Pořadí rubrik se nemění, v obvyklých dnech budou vycházet i pravidelné přílohy Akademie, Medicína, Byznys Speciál, Servis LN, magazín Pátek a sobotní přílohy Česká pozice, Orientace a Relax.

Na poslední straně přijde deník v pracovní den s novou rubrikou 24 hodin. Přinášet má výběr z nejzajímavějších událostí předchozího dne. „Nabízíme dvourychlostní čtení. Titulní a poslední strana umožní čtenářům rychlý přehled dříve, než se pustí do náročnějších textů uvnitř listu,“ vysvětlil Vačkov.

Novinkou je také pondělní rubrika Pozitivní zprávy, která se věnuje nadacím a dalším společensky prospěšným aktivitám firem a jednotlivců. V pondělním vydání čtenáři najdou také první díl seriálu „Muži a ženy roku 1989“, který bude přinášet nové pohledy na osobnosti přelomové doby.

Kompaktní podoba LN má být dalším krokem v rozvojové strategii deníku. Ten se v letošním roce zaměřuje na zvyšování původních zpráv z politiky a byznysu. Zavedl rovněž několik nových rubrik, integroval server Česká pozice jako novou přílohu sobotního vydání a zároveň součást serveru Lidovky.cz a odstartoval sérií odborných konferencí.

Více o změnách v Lidových novinách se dočtete v rozhovoru s Veselinem Vačkovem, který připravujeme na pondělí 12. května.

-mav-